Ook provincie Overijssel trekt stikstofregels in na boerenprotest

Zwolle - De provincie Overijssel heeft de stikstofregels opgeschort. Woedende boeren protesteerden maandagochtend en -middag bij het provinciehuis in Zwolle. Na aandringen, boegeroep én koortsachtig overleg ging gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher alsnog overstag.

Bij verschillende provinciehuizen in het land kwamen demonstrerende boeren maandag samen om de stikstofregels van tafel te krijgen. In navolging van de provincie Friesland besloot ook het Drentse provinciebestuur vanmorgen af te zien van invoering van nieuwe stikstofregels. Enige tijd later volgde ook het Overijsselse provinciebestuur.

Niet zonder slag of stoot

Dat ging niet zonder slag of stoot; de boeren lieten in Zwolle weten perse vandaag hier een uitspraak over te willen. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher wilde aanvankelijk dinsdag in overleg, maar dat wilden de woedende boeren niet. ‘Nu intrekken’, scandeerden de honderden boeren, waaronder veel uit Steenwijkerland.

Boe-geroep

Na boe-geroep van de aanwezige boeren en overleg met onder andere de LTO ging de gedeputeerde overstag.

Vrijdag trokken enkele tientallen boeren al naar Leeuwarden. Hun demonstratie had succes: de provincie Friesland trok als eerste het nieuwe stikstofbeleid in. Door de nieuwe regel zouden boeren stikstofruimte kwijtraken die ze nog niet gebruiken, maar waar ze wel een vergunning voor hebben.