Dit is wat we nu weten over het gezin dat in Ruinerwold mogelijk jaren in afzondering leefde

De politie is bij een afgelegen boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold een groot onderzoek begonnen. In een af te sluiten kleine ruimte is een gezin aangetroffen dat mogelijk jarenlang in volledige afzondering leefde. Dit is wat we tot nu toe weten.

Op het terras van café de Kastelein in Ruinerwold valt een man op

Een man met een onverzorgd uiterlijk bezoekt café de Kastelein in Ruinerwold. Voor de tweede in korte tijd, merkt eigenaar Chris Westerbeek op. De kroegbaas knoopt een gesprek aan. De man vertelt dat hij hulp nodig heeft, dat hij een einde wil maken aan de situatie waarin hij zit en ook dat hij nog nooit naar school is geweest. Westerbeek schrikt van het verhaal en belt de politie.''

Politie doet bizarre ontdekking

De politie neemt het verhaal van cafébaas Westerbeek serieus. Temeer als de man van het terras zich meldt en aangeeft dat hij zich zorgen maakt over de leefomstandigheden van zijn familie. Bij de afgelegen boerderij aan de Buitenhuizerweg wordt de politie tegengehouden door een 58-jarige man die de huurder is van het pand. Deze man wordt aangehouden.

Daarna doen de agenten een bizarre ontdekking. In een af te sluiten kleine ruimte treffen ze zes mensen aan die mogelijk al sinds 2010 op het terrein verblijven. Onduidelijk is of ze dat vrijwillig doen. Aanvankelijk wijst informatie er op dat de mensen zich in de kelder bevinden, maar in de loop van de dag blijkt dat dat onjuist is.

Vader met zes kinderen verblijven in kleine ruimte

De politie start een grootscheeps onderzoek. Het duurt even maar dan blijkt volgens de politie dat de zes mensen familie zijn. Het gaat om een vader met zes kinderen die tussen de 18 en 25 jaar oud zijn.

De zes staan niet ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Ze hebben zelf aangegeven dat ze meerderjarig zijn. Of dat klopt, moet blijken uit verder onderzoek. Een arts onderzoekt het gezin. Burgemeester Roger de Groot van gemeente De Wolden laat weten dat ze zijn ondergebracht op een veilige plek.

Er is verwarring over het aantal personen. Bij aankomst van de politie werden behalve de 58-jarige huurder van het pand, de vader en vijf van zijn kinderen aangetroffen. De 25-jarig man van het terras, die zich bij de politie had gemeld, was niet binnen en werd daarom niet meteen 'meegeteld'. 

Inwoners van Ruinerwold reageren geschokt

Het nieuws verspreidt zich razendsnel. Buren reageren geschokt. Een man die vlakbij woont, staat te trillen op zijn benen als hij vertelt dat hij nooit meer dan één man zag. Die man was elke dag op het terrein. Nooit had de achterbuurman zich kunnen bedenken dat er nog zes anderen, volledig afgezonderd van de wereld, in de boerderij woonden. Een andere buurvrouw is te emotioneel om te praten.

Opgepakte huurder blijkt in Oostenrijk geboren klusjesman Josef B.

De 58-jarige man die het pand huurde en is aangehouden toen de politie arriveerde, blijkt een klusjesman. Deze Josef B. is in Oostenrijk geboren. De politie zegt nog niet te weten wat de relatie is met de vader en diens vijf kinderen. De politie hoopt deze vraag te kunnen beantwoorden na onderzoek. De man zit vast en wordt verhoord.

Nog veel vragen

De politie beseft dat mensen veel vragen hebben en dat nog veel onduidelijk is. Dat kan ook nog enige tijd zo blijven. ,,We willen ons onderzoek gedegen en zorgvuldig doen'', staat in een dinsdagavond verschenen persbericht. Er is een zogeheten Team Grootschalige Opsporing gevormd. Dat houdt in dat rechercheurs onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoek doen naar mogelijke strafbare feiten.