Zwarte Piet is ook dit jaar weer gewoon pikzwart in Staphorst

Staphorst - Nederland stapt langzaam over op de roetveegpiet als helper van de Sint, zo niet in Staphorst. Hier is de knecht van de Goed Heiligman nog pikzwart. Wel loopt er weer een stipwerkpiet mee, een knecht met streekeigen motieven op het zwarte gelaat en een pak van authentieke Staphorster stoffen.

De Ondernemersvereniging Staphorst-Rouveen die de intocht sinds jaar en dag organiseert, wil er nog niet aan. Zwarte Piet is nog altijd zwart. ‘Wij vinden niet dat dit ook maar iets met racisme te maken heeft’, zegt Maureen Hakkers namens de organisatie. Toch denkt zij dat ook in Staphorst Zwarte Piet zijn langste tijd wel heeft gehad. Je ziet dat het overal verandert, ook op tv en ik merk ook dat er op scholen over gesproken wordt.’

Onderwerp komt wel ter sprake

Vorig jaar was een andere kleur van Piet geen discussie - er werd niet over gesproken, nu kwam het onderwerp wel ter sprake met de bekende uitkomst: zwart.

Al jaren is er ook een zogeheten streekeigen stipwerkpiet in Staphorst. Zwarte Piet leidt al jaren tot discussies in den lande, omdat sommigen vinden dat dit een racistische karikatuur is.

Dit jaar kiest de ondernemersvereniging weer voor een avondintocht en wel op 22 november bij VV Staphorst. Het is de tweede keer dat dit gebeurt.