Publiek is wat te klein voor grootse Shapiro

Steenwijk - Je haat Trump, of je haat Trump. Dat zijn wat de Amerikaanse Nederlander Greg Shapiro betreft de twee opties als het president Donald Trump betreft. Maar ondanks dat er nu een enorme plas water tussen hem en Trump zit, is er toch sprake van een relatie tussen de twee.

Ook negatieve aandacht is immers aandacht. Daarom bedacht Shapiro een tutorial, een stap voor stap gebruiksaanwijzing, om Trump te kunnen overleven.

‘The Netherlands second’

De meeste mensen kennen Shapiro als de stem van ‘Trump’ in de video ‘America first, the Netherlands second’ van Arjen Lubach. Die video ging begin 2017 viral, en is inmiddels 27 miljoen keer bekijken op YouTube. Als Amerikaan die inmiddels 25 jaar in Nederland woont, als komiek én als iemand die zijn hand niet omdraait voor het beheersen van een bepaalde tongval, is hij uitermate geschikt om Donald Trump te imiteren. Ondanks dat deze slanke man met donker haar en zónder oranje gezicht qua uiterlijk in geen velden of wegen op de POTUS lijkt.

(Lees verder na de video)

In theater De Meenthe in Steenwijk moet Shapiro het donderdag doen met een magere 35 bezoekers. Het lijkt hem niet te deren. Vol energie draait hij zijn show, die op een enkel uitstapje na helemaal over Trump gaat. In vijf stappen demonstreert hij hoe de president van de VS zich presenteert: van lichaamstaal tot krom Engels, van totaal gebrek aan inhoud tot aan zijn surfer dude-accent dat niet te verklaren valt uit de New Yorkse roots van Trump.

Daarbij komt de Trump-imitatie van de komiek rijkelijk aan bod. En klinken en gebaren als the Donald, dat kan Shapiro dan ook erg goed. Wie zijn ogen sluit, zweert dat hij de échte hoort. Voor iedereen die het circus in het Witte Huis een beetje volgt, is het een vermakelijk feest der herkenning. De tweets, een enorme hoeveelheid memes en Trumps awkward ontmoetingen met onder andere Macron, Rutte en Merkel komen voorbij op een groot scherm. Shapiro bespreekt verder alle vreemde opvallendheden van de man: de voorliefde voor McDonald’s, de oranje kleur van zijn gezicht, zijn bizar lange stropdassen en een scala aan dingen die de man toch écht uitgekraamd heeft. En dat alles in het Engels, hier en daar kracht bijgezet met wat Nederlandse kreten.

Saaie persconferentie

So far so good, maar waar deze voorstelling onder lijdt, is het gebrek aan interactie met het publiek. Dat is ook niet heel gek, gezien het feit dat er dus maar 35 mensen in de zaal zitten. Dat maakt de kans dat er genoeg vragen komen tijdens de ‘persconferentie’ die ‘Trump’ houdt natuurlijk een stuk kleiner. Een stuk over de borden met leuzen die Shapiro maakte voor een anti-Trump demonstratie in Amsterdam, kan ook op weinig reactie rekenen. En dat ligt niet aan het beperkte aantal toeschouwers; het is gewoon niet grappig.

Aan Shapiro merk je niks. Vol energie baant hij zich een weg door zijn voorstelling. Hij lijkt zich oprecht op te winden over de toestand in Amerika, ondanks dat hij de show al veel vaker deed. Hij doet deze voorstelling dit jaar trouwens nog 18 keer, waaronder meerdere keren in Boom Chicago in Amsterdam, thuishonk van de grappende Amerikaan. De respons vanuit het publiek daar zal vast wat groter zijn dan het in de Meenthe was.