Bestelauto met grijs kenteken verzekeren

Aangeboden door: SluitSnel.nl

Het zou kunnen dat jij als ondernemer een bestelauto nodig hebt waarmee je goederen, leveringen en/of werkmateriaal moet vervoeren.

Op deze manier gebruik je jouw bus dus zakelijk, hierdoor kun je de bestelauto laten aanmerken als een grijs kenteken. Dit zal jouw belastingvoordelen opleveren, je hoeft bijvoorbeeld minder wegenbelasting te betalen. Bovendien zal het mogelijk invloed hebben op jouw bestelautoverzekering.

Wat is een grijs kenteken?

Om jouw bestelauto aan te merken als een grijs kenteken moet het voldoen aan meerdere voorwaarden. Het moet onder meer ingericht zijn voor goederenvervoer, het moet bijvoorbeeld een laadruimte hebben zonder zitplaatsen. Bovendien mag de auto niet meer wegen dan 3500 kilo. Dit zijn nog niet alle eisen, want jij moet een ondernemer zijn om gebruik te kunnen maken van de omzetbelasting. Hiervoor heb je logischerwijs ook een btw-nummer nodig. Daarnaast moet de bestelauto op jouw naam of op de naam van jouw bedrijf staan. De laatste voorwaarde is dat minstens 10 procent van al de kilometers die je rijdt met jouw bestelauto bedoeld zijn voor een zakelijk doeleinde.

Wat zijn de voordelen van een grijs kenteken?

Als je voldoet aan al deze voorwaarden dan kun je de auto dus een grijs kenteken geven. Dit houdt in dat je minder wegenbelasting hoeft te betalen, maar ook dat je bij het kopen van de bestelauto vrijstelling zou kunnen krijgen voor de bpm. Daarnaast kun je ook de btw van de auto aftrekken. Ook als ZZP’er kun je gebruik maken van een bestelauto met een grijs kenteken. Let wel op dat je ook zzp verzekeringen afsluit, wat zeker aan te raden is.

Is het kenteken daadwerkelijk grijs?

Je denkt nu misschien dat het kenteken van de bestelauto daadwerkelijk grijs zal zijn, maar dat is niet het geval. Het kenteken is dus gewoon geel, net zoals elke andere auto. Toch kun je een bestelauto met een grijs kenteken herkennen, het kenteken begint namelijk met een B of een V. De aanduiding, wat dus grijs kenteken is, is afkomstig uit de tijd dat het kentekenbewijs van een bestelauto daadwerkelijk grijs is. Nadat de kentekencard is ingevoerd zijn de verschillen in kleur tussen de kentekenbewijzen van alle voertuigen verdwenen, maar de aanduiding ‘grijs kenteken’ is gebleven en wordt nog altijd gebruikt.