Stikstof op de kaart: de natuur in Drenthe kleurt diep donkerrood

De natuur in Drenthe lijdt extreem zwaar onder een overdaad aan stikstof, oftewel overbemesting. Veel zwaarder dan de natuur in de meeste andere provincies. Dat blijkt uit gegevens van het RIVM en onderzoekers van de Universiteit van Wageningen.

Prachtige natuurgebieden als het Dwingelderveld, het Holtingerveld en het Drents-Friese Wold kleuren donkerrood op de kaarten van het RIVM. In het Fochteloërveen en het Bargerveen bereikt de overbemesting (want dat betekent een teveel aan stikstof) zelfs de hoogste waarden van ons land. De enige provincies die dezelfde harde klappen krijgen zijn Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant.

Tekst gaat verder onder de kaart.

In Groningen heeft de natuur amper last van overbemesting. Dat komt vooral doordat deze provincie naast de Waddenzee slechts twee Natura2000 gebieden kent.

Pijpenstrootje overwoekert de heide

Overbemesting van natuurgebieden ontstaat vooral door de uitstoot van ammoniak, een stikstofverbinding die werkt als meststof. Planten die veel voedsel nodig hebben (zoals grassen) doen het prima op ammoniak. Ze groeien als kool en verdringen planten die weinig voedsel vragen, zoals heide. Dat wordt pijnlijk duidelijk op het Dwingelderveld, waar het pijpenstrootje enorme lappen heideveld overwoekert.

Boeren

De agrarische sector produceert bijna de helft van alle ammoniak in ons land. De boeren hebben zelf al heel veel gedaan om de uitstoot te verminderen, maar volgens deskundigen is dat nog niet voldoende. Zij zeggen dat de uitstoot van ammoniak met nog eens een derde tot de helft omlaag moet. De meeste boeren zijn het daar niet mee eens.