Agenten hebben hulp vragende zoon teruggebracht naar boerderij Ruinerwold: er was volgens hem geen acuut gevaar

De ‘ontsnapte’ zoon Jan (25) is vorige week zondagavond door agenten weer bij de boerderij in Ruinerwold afgezet. De politiemedewerkers wilden niet midden in de nacht de boerderij binnen vallen, omdat ze geen idee hadden wat ze zouden aantreffen.

Dat zegt een woordvoerster van de politie. De 25-jarige bewoner Jan meldde zich zondagavond, nu ruim een week geleden, bij café De Kastelein in Ruinerwold. De kroegbaas schakelde de politie in. ,,De melding kwam bij ons rond tien uur binnen. Agenten zijn er direct naartoe gegaan. Ze hebben zeer uitvoerig met de man gesproken.”

Niet halsoverkop midden in de nacht

De agenten hebben volgens de woordvoerster meteen begrepen dat er een zeer duidelijke zorgvraag was, waar actie op moest worden ondernomen. ,,Er zouden mensen al heel lang in isolement zitten. Het was duidelijk dat er moest worden ingegrepen. Maar de agenten wilden dat niet halsoverkop doen midden in de nacht. Er moest voldoende mankracht worden geregeld en ook hulpverleners die de juiste zorg konden regelen.”

Geen acuut gevaar

Zoon Jan is die nacht weer bij de boerderij afgezet. ,,De man heeft ons verteld dat hij daar niet in acuut gevaar was. We hebben afgesproken dat we de volgende dag direct weer contact zouden opnemen.” Maar Jan heeft daar niet opgewacht. Hij stond maandagochtend vroeg op het politiebureau in Meppel. Daarna volgde de inval in de boerderij in Ruinerwold, waarbij vader Gerrit Jan V. (67) en vijf jongvolwassenen in een afgesloten ruimte zijn aangetroffen. De jongvolwassenen hebben tegen de politie gezegd dat ze de kinderen zijn van Van D.

De vader en de huurder van het pand, Josef B. (58) zitten vast op verdenking van vrijheidsberoving en mishandeling van de zes jongere bewoners van de boerderij. De politiewoordvoerster benadrukt dat maandag absoluut dezelfde actie was ondernomen als zoon Jan niet naar het politiebureau was gekomen.

Tiplijn

Heeft u waardevolle informatie voor ons onderzoek naar de schuilboerderij in Ruinerwold, de geschiedenis van de bewoners en verdachte Josef B? Meld het (anoniem) via dvhn.nl/meldpunt.