Ensemble Lumaka boeit van begin tot einde

Balkbrug - Opnieuw is het de Stichting Kamermuziek Oud Avereest (SKOA) gelukt om een topensemble naar de Reestkerk te halen. Het Ensemble Lumaka is momenteel een van de meest actieve ensembles voor kamermuziek.

In de samenstelling van harpiste Miriam Overlach, fluitiste Jana Machalatt en Charles Watt op cello zorgde Ensemble Lumaka afgelopen zondagmiddag voor een uitstekend concert. Op het programma stonden onder meer werken van Johann Christiaan en Johann Sebastian Bach, maar ook van minder bekende componisten als Theo Smit Sibinga en Arther Foote.

Ensemble Lumaka speelde in diverse opstellingen. Waar het concert werd afgetrapt met alle drie instrumenten, wisselde het ensemble met speels gemak naar harp en cello, harp en fluit of een solo- optreden van cello. Charles Watt toverde de mooiste klanken uit zijn cello tijdens Suite nr. 1 van J.S. Bach. Met name bij de Gigue, toch veel meer levendig en uptempo gespeeld dan het voorafgaande Sarabande, liet hij horen welke mogelijkheden de cello biedt.

Harp

Op andere momenten gold dit ook voor harp en fluit. Wie niet naar het podium keek had vaak de indruk dat er op de piano gespeeld werd. Veel stukken zijn oorspronkelijk ook geschreven voor piano, maar blijken ook uitermate geschikt te zijn voor harp. Over haar instrument krijgt Miriam Overlach veel vragen. Vragen die zij direct na de pauze graag beantwoordt. ‘Het instrument kan in de auto’, lacht ze. ‘Voor de prijs van deze harp kun je een goede auto aanschaffen’, houdt ze de waarde van haar instrument nog wat vaag. Liever laat ze de harp voor zich spreken.

Tussen de verschillende werken door leggen de musici van Ensemble Lumaka uit wat de achtergronden van het werk of de componist is, zoals bij Sibinga, waar je de oosterse invloeden duidelijk terug hoort in zijn werk Trois Images. Ensemble Lumaka weet vanaf het begin tot het einde het publiek te boeien. Niet voor niets krijgt het trio na afloop een daverend applaus. Zondag 17 november wacht het volgende concert van de SKOA. Dan staat Duo Berends en Van Vuuren op het programma.