AMBC Maïscross is een feestje voor jong en oud

Staphorst - De plaatselijke motorclub van Staphorst sloot zaterdag het seizoen traditiegetrouw af met de AMBC Maïscross. De belangstelling voor deze laatste wedstrijd van het seizoen was groot en trok rijders uit een groot deel van Nederland naar het terrein langs de snelweg A28. In de verschillende klassen stonden meer dan tweehonderd motorcrossers aan de start.

’s Morgens om half negen is het al een drukte van belang aan de Dekkersweg, waar de AMBC dit jaar haar clubwedstrijden organiseerde. De aangelegde baan wordt nog volop geprepareerd, maar ziet er uitstekend uit. Bij voorinschrijving meldden zich ongeveer tweehonderdvijfentwintig coureurs aan en dat toverde op voorhand een glimlach op de gezichten van de bestuursleden en de vrijwilligers. Een ervan is Martin de Witte, die verantwoordelijk is voor de crossafdeling. ‘Vanmorgen hebben zich ook nog mensen aangemeld, maar er is ook een categorie mooiweerrijders en die laten het, als er maar een spatje regen verwacht wordt, afweten. Wij hebben ons uiterste best gedaan en, nergens om, de baan ligt er gewoon prima bij.’

Geur van benzine

De eerste groep die sporen in het vlakke parcours mag rijden is de klasse van de 50 cc, oftewel de jeugd van vier tot zeven jaar. Ze staan met snerpende motoren al minutenlang warm te draaien, daarbij de zo herkenbare geur van benzine verspreidend. Vaders, moeders en hier en daar opa’s geven nog de laatste instructies aan hun gespannen kroost of sleutelen nog even aan de minicrossmotor. Bij het sein dat ze de baan op mogen, stuiven de meesten als een raket weg. Al na één rondje is te zien wie de meeste stuurmanskunst en lef heeft. Deze jonge snelheidsmonsters remmen niet of nauwelijks af wanneer ze een kleine of wat grotere springbult naderen. Anderen, met minder vertrouwen in een goede afloop, rijden bijna stapvoets door de bocht en laten de gashandel voor wat die is als ze een bult naderen. Mooi om te zien.

In de loop van de morgen komen alle klassen aan de beurt. Ook in de 65 cc is de jeugd uitstekend vertegenwoordigd. De snelheden die later in de hoogste klassen behaald worden, zijn op de rechte stukken indrukwekkend. Het gemak waarmee de coureurs hun machine in bedwang houden, dwingt bij de kijker onherroepelijk respect af. Het geluid van de zwaarste motoren klinkt de liefhebbers als muziek in de oren.

Rechtszaak

Bestuurslid Martin de Witte heeft even tijd om uit te leggen dat de baan waarop gereden wordt, wat hun betreft, gauw verleden tijd is. ‘Volgende week is de uitspraak van de Raad van State in Den Haag. Er zijn wat vergunningsproblemen bij onze eigen cross-accommodatie ’t Wiede Gat, bij het spoor. Al een aantal jaren mogen we daar niet rijden. We hebben al een rechtszaak achter de rug in Zwolle, die we gewonnen hebben. Het zou geweldig zijn als we van de Raad van State ook een positief bericht krijgen. Dan kunnen we daar eindelijk weer crossen. Dat scheelt ons echt enorm veel tijd, geld en energie.’

Deze problemen gaan geheel voorbij aan twee zeer jeugdige deelneemsters, Kyra Evers en Haley Heuver, die het rennerskwartier in komen lopen. De eerste komt uit Raalte en de andere uit Hellendoorn. Apetrots lopen ze rond en ze vinden motorcross een geweldige sport. ‘Haley’, zo vertelt vader Ralph, ‘heeft vier weken terug een behoorlijke smak gemaakt, maar ze rijdt hier weer gewoon mee.’ Haley is niet onder de indruk van haar onfortuin. Of ze bang geweest is? ‘Nee hoor. Ik ben er vanmorgen direct weer op gestapt. En ik heb ook niet echt voorzichtig gedaan.’ Bij de vraag of het gas er weer helemaal op ging, knikt de jonge coureur trots van ja.

Sleutelbeenbreuk

Aan het einde van de dag is Haley niet helemaal tevreden over haar optreden; een dertiende en veertiende plaats. Kyra deed het uitstekend en eindigde als tweede in de eindstand van de 65cc kleine wielen. Een mooie beker was haar beloning. Aan het eind van de middag, even voor zes uur, als de laatste benzinedampen opgetrokken zijn, begint het bestuur alweer met het opruimen van het terrein. Het was een geweldige racedag. Voor iedereen een dag om niet snel te vergeten. Dat geldt zeker ook voor die ene coureur die, met waarschijnlijk een sleutelbeenbreuk, naar het ziekenhuis moest. Ach, is de reactie van de meesten, shit happens en een valpartij hier of daar hoort ook wel een beetje bij de sport.

 

Voor alle uitslagen: https://speedhive.mylaps.com/Events/1740448