Ruud Fieten zet met nieuwe EP volgende reuzenstap

Zwolle/Meppel - Tijdens de presentatie van zijn nieuwe EP in de knusse, kleine zaal van Hedon krijgt Ruud Fieten zelfs zijn beste kameraden stil. Met Mad Dogs in the Sun zet Fieten een volgende reuzenstap in zijn uitdijende muzikale carrière.

Er zijn singer-songwriters die – zeer oneerbiedig gezegd – liedjes spelen. Fieten valt in een andere categorie. De 30-jarige Meppeler lardeert zijn verhalende songs met zijn filosofische gedachtenspinsels. Na de lancering van zijn EP In Orbit in 2015 trok Fieten - met gitaar op de rug - door het land om tot in de verste uithoeken zijn sound te laten horen. Zijn geluid wordt voor een belangrijk deel gecreëerd door zijn stem. Fieten is gezegend met een intrigerend stemgeluid, dat meteen doordringt tot diep in de hersenpan. Soms warm en ingetogen, dan weer luid, rauw, maar altijd vol zeggingskracht. De bomvolle zaal van Hedon siddert af en toe van genot.

Mad Dogs in the Sun heet zijn nieuwe EP. Het is een ouderwets concept-album, lyrisch verhalend over een universum waar een dystopische oorlog woedt. Fieten is niet alleen een zeer getalenteerde singer-songwriter, ook in het voortraject levert hij magistraal werk. Hij beheerst de kunst van de pen. Fieten beschouwt de oorlog door de ogen van vijf karakters: de soldaat, de pacifist, de arbeider, de boer en de reiziger. In Orbit was persoonlijker en melancholischer van aard, Mad Dogs in the Sun is kritischer en scherper, Fietens persoonlijke aanklacht tegen al het leed dat dagelijks door de ether suist.

Steviger is zijn geluid. Het past bij Mad Dogs in The Sun. De door Fieten opgetrommelde band - met allemaal Meppeler muzikanten - houdt de verhaallijn perfect in balans. Heel in de verte doet Mad Dogs in the Sun denken aan Novastar, maar ook aan Crosby Stills Nash & Young (CSNY) – niet toevallig een van Fietens favoriete bands. Hij speelt later ook nog het protestlied ‘Ohio’ van CSNY. Gewoon, omdat het kan.

Ellendig zenuwachtig had Fieten zich vooraf gemaakt. Misschien wel omdat de vrijdagavond in Hedon voor hem een thuiswedstrijd is. Familie is aanwezig, vrienden uit IJhorst – Fieten woont dan wel in Meppel, zijn roots liggen onherroepelijk tien kilometer verderop in de Rieverst – en allerlei collega’s uit de muziekwereld. Soms lijkt er sprake van een kleine reünie, er wordt veel gekletst, maar op de momenten suprême is de zaal een en al oor. Of nee, het is Fieten zelf die zijn kameraden muisstil speelt. ‘Mooi, man’, mompelt een vriend uit Koekange hardop na het ingetogen ‘Wintercome’. Vrienden en bekenden zeggen tijdens de nazit allemaal hetzelfde: Ruud heeft reuzenstappen gemaakt sinds hij in 2013 meedeed aan het tweede seizoen van de Beste Singer-Songwriter van Nederland.

Fieten ontpopt zich op de Zwolse planken tot de onbetwiste bandleider. Het podium is zijn universum: hij stemt zijn gitaar, geint met de bandleden, scherpt af en toe het geluid aan, neemt een slok pils, vertelt dat hij nooit nieuws kijkt, bijt een velletje van zijn duim. Alles op eigen tempo, alles met een kwinkslag. Zijn humor is zo droog dat het niet verwonderlijk is dat hij af en toe een blikje bier moet opentrekken om zijn keel te smeren. Dan de EP zelf. ‘Met mooi boekje erbij’, prijst Fieten droogjes aan. En dan de foto’s. Die werden geschoten tijdens een reis door Myanmar, waar Fieten tegen het lijf liep van de Londense fotograaf Matt Bullock. Fieten poseerde, Bullock knipte en vond het prima dat zijn foto’s werden gebruikt voor een aanstaande EP. ‘Nou’, aldus Fieten op zijn Fietens, ‘dan ben je er toch?’

Zo is het. Hoewel, Ruud Fieten is er nog niet. Hij gaat nog veel verder komen.

Beluister het album via deze link: https://open.spotify.com/album/7l66dLp3XegTR7NCxrxVjs