Frederiksoord heeft weer een bakkerij

Frederiksoord - Wie Logement & Gasterij Frederiksoord binnen gaat, wordt sinds vorige week verrast door de geur van vers gebakken brood. Het hotel is namelijk een kleine bakkerij gestart.

Op de menukaart van de Gasterij in Frederiksoord staan mooie gerechten met een knipoog naar de bijzondere geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Gasten genieten er dagelijks van heerlijke gerechten die door de koks bereid worden met prachtige, verse streekproducten. Toch liep Marcel Vos al langer rond met ideeën om een extra dimensie te geven aan de al bestaande ambachtelijke werkzaamheden in zijn horecabedrijf.

Makker van een Akker

Toen in juli dit jaar het project Makker van een Akker in de Vrije Koloniën van Weldadigheid werd gestart, raakten zijn plannen in een stroomversnelling. In het project wordt geprobeerd de kenmerkende akkerstructuur van 200 jaar geleden terug te brengen. Meedoen kan door financieel bij te dragen, tijd of materiaal beschikbaar te stellen of door inzet van eigen grond.

‘Dat bracht ons op het idee om ambachtelijk brood te gaan bakken van in dit gebied geoogste graan en tarwe’, zo vertelt Vos. ‘Wat is er mooier dan het brood voor het ontbijt en de lunch zelf te bakken met gebruik van ingrediënten van eigen bodem. Precies zoals 200 jaar geleden hier in de Kolonie ten tijde van generaal Johannes van den Bosch en de kolonisten ook al gebeurde.’

Samen met Gabriël Fleijsman, chef-kok bij Logement & Gasterij Frederiksoord, voegde Vos de daad bij het woord. ‘Gabriël had al ervaring met het opzetten van een bakkerij. Dat leverde al een voorsprong op’, zo blikt Vos terug op de afgelopen maanden. Tijdens het enkele weken geleden gehouden Oogstfeest van het project Makker van een Akker werd het brood gepresenteerd en de kritieken waren lovend. ‘Iedereen vond ons op steen gebakken brood heerlijk’, zegt Vos.

Verkoop

Sinds vorige week wordt er nu 5 dagen per week vers brood gebakken. Dat betekent dat Gabriël Fleijsman van maandag tot en met vrijdag ’s nachts in de keuken te vinden is om heerlijk brood te bakken. ‘En natuurlijk niet alleen voor onze eigen gasten. Van dinsdag tot en met zaterdag is hier in Logement & Gasterij Frederiksoord elke ochtend vers brood te koop voor wie dat wil. Dat kunnen de inwoners van Frederiksoord of een ander dorp hier in de buurt zijn, maar ook in de biologische koloniewinkel bij Museum De Proefkolonie en (horeca)collega’s die bijvoorbeeld een Bed en Breakfast hebben in dit gebied. Iedereen is welkom.’

De Zwaluw

Het brood in Frederiksoord wordt nog niet gebakken met meel van eigen bodem. Daar was de tijd te kort voor. ‘Volgend jaar hopen wij dat er graan en tarwe op één of meerdere akkers van het project Makker van een Akker groeit. Dan willen we dat gebruiken als grondstof voor ons biologische brood’, vertelt Vos, die momenteel nog meel betrekt van korenmolen De Zwaluw in Hoogeveen.

‘We willen graag zelfvoorzienend zijn. Van het land op het bord. Net als ooit in de Koloniën van Weldadigheid.’ In de bakkerij wordt op dit moment wit brood, volkoren, meergranen en stokbrood wit en bruin aangeboden. Allemaal gebakken op desem-basis. ‘Misschien breiden we het assortiment binnenkort nog wel uit met een Speld-brood. Eerst maar eens kijken hoe dit gaat.’