Derde Winterverhalentocht vindt in Rouveen plaats

Rouveen - in Rouveen vindt op vrijdag 15 november de derde Winterverhalentocht plaats. Ieder jaar houdt stichting Onder de Boompies zo’n Winterverhalentocht, waarbij wandelaars op sfeervolle locaties aansprekende verhalen krijgen te horen. Vorig jaar was de tocht in oud-Staphorst.

Thema van de wandeltocht is ‘Oorlog en bevrijding’, omdat volgend jaar de bevrijding 75 jaar geleden plaatsvond. Eén van de vertellers is verbonden aan het Nationaal Militair Museum en zal ingaan op de Canadese bevrijders van Staphorst. De line-up dit jaar bestaat natuurlijk ook weer uit aanstekelijke vertellers uit Rouveen en Staphorst. Daarnaast wordt door een deskundige het verhaal verteld van het Staphorster verzet dat in 1944 bij het Staatsbos in confrontatie komt met de SS’er Olivier Schatte. Het zorgt voor een drama in twee delen. De zwartste bladzijde in de geschiedenis van Staphorst begint op 29 augustus 1944. Een verzetsgroep schiet de commandant van kamp Beugelen neer. Hopman Blom raakt gewond, maar hij overleeft. In de avond en nacht van 30 op 31 augustus gaat de politie per bus door Staphorst om twintig mannen op te pakken. Ze worden als represaille gevangen gezet in Kamp Amersfoort.

Op 6 september rijdt de SS’er Olivier Schatte met zijn chauffeur door de Staatsbossen. Ze krijgen panne. Het SS-kopstuk wordt doodgeschoten door het verzet dat zich in het bos schuilhoudt. De Duitsers zijn razend. De twintig Staphorsters die al vastzitten, gaan op transport naar Neuengamme. Niemand keert terug. Eind augustus ging er voor het eerst in georganiseerd verband een groep van vijftig Staphorsters naar Neuengamme om ter plekke geliefden te herdenken.

Eindpunt

Dit jaar is start- en eindpunt d’ Olde Skoele in Rouveen waar piraat Eddy de Haan na afloop (na)oorlogse plaatjes vanaf een ouderwetse pick-up draait. Muziek als ‘Wie is Loesje’, ‘Trees heeft een Canadees’, ‘We’ll meet again’, ‘It’s a long way to Tipperary’ en ‘Lili Marleen’. Maar natuurlijk ook iets meer recente Hollandse platen van vinyl. Bovendien zal er filmmateriaal worden getoond uit de oorlogs- en bevrijdingsperiode in Overijssel.

De tocht is ongeveer 4 kilometer, onderweg is er chocolademelk of glühwein. Er kunnen maximaal 100 wandelaars deelnemen. Opgave via: info@souslesarbres.nl Deelnemers ontvangen per email nadere informatie.

Stichting Onder de Boompies zet zich in voor de verbeelding van de streekcultuur van Overijssel. Zo is onder andere de digitale expositie Staphorst in Beeld tot stand gekomen, maar ook films, tuinconcerten en verhalentochten in heel Overijssel.

 

Eelco Kuiken