Giethoorn centraal in Verborgen Verleden van Nederland

Giethoorn - In de nieuwe 8-delige serie Verborgen Verleden van Nederland ontrafelt presentator en acteur Waldemar Torenstra de verborgen geschiedenis van bijzondere plekken in Nederland. In de aflevering van 1 november staat Giethoorn centraal.

Het isolement van vroeger is vervangen door massatoerisme, het weerbarstig landschap door een lieflijk dorpsgezicht. Toeristen uit de hele wereld komen op Giethoorn af. Maar dit pittoreske dorpje is het gevolg van een keiharde strijd om te overleven in zware omstandigheden. Wie waren de eerste mensen die door dat barre landschap trokken? Hoe hebben de Chinezen dat geïsoleerde dorpje in Overijssel eigenlijk gevonden? En wat valt er allemaal te vinden op de bodem van de gracht als de botsende toeristenbootjes weer verdwenen zijn? Waldemar Torenstra gaat in Verborgen Verleden van Nederland op zoek naar de ziel van Giethoorn.

Waldemar neemt ons mee op een reis door de tijd. Kleine geschiedenissen raken de grote en samen karakteriseren ze de plek. En al die geschiedenissen en al die bijzondere plekken vertellen het verhaal van Nederland, én onze voorouders, door de eeuwen heen. Verborgen Verleden van Nederland laat ons de plekken zien die we allemaal dachten te kennen – en de verrassende geschiedenissen die ze verborgen houden.

De overige locaties in dit seizoen van Verborgen Verleden van Nederland zijn: het Vrijthof in Maastricht, de Brandaris van Terschelling, de Portugese Synagoge in Amsterdam, Paleis Soestdijk, de Oude Haven van Rotterdam, Hotel Des Indes en de Martinitoren te Groningen.

De aflevering op NPO 2 op vrijdag 1 november begint om 21.05 uur.