Etos Meppel bestaat 15 jaar

Meppel - Of het nou gaat om luiers, shampoo, hoestdrank of een lekker luchtje: Etos heeft het. Al 100 jaar. Maar in Meppel vieren André en Janni Schenkel een eigen jubileum. Het echtpaar staat 15 jaar aan het roer van het filiaal aan de Hoofdstraat. Dat wordt gevierd met een week vol activiteiten.

André en Janni vertellen stralend over hun winkel en het hele Etos-avontuur. ‘We gaan nog steeds iedere dag met heel veel plezier naar het werk. En eigenlijk is dit filiaal min of meer per toeval op ons pad gekomen’, zegt André.

In het verleden werkt André een tijd lang bij Albert Heijn, waar hij uiteindelijk assistent-bedrijfsleider wordt. Het bevalt hem goed in de supermarkt. Maar wanneer de directeur van Etos – een Meppeler – hem tijdens het boodschappen doen een baan aanbiedt, kan hij deze kans niet laten schieten: André krijgt een vaste aanstelling als rayonmanager van de Etos in het noorden.

Formule

‘Ik vind Etos een mooie formule. Het assortiment wordt steeds uitgebreider en daarmee is goede scholing een vereiste. Mensen komen steeds vaker naar ons als ze verkouden zijn of hoofdpijn hebben, daarvoor kunnen ze vaak niet meer bij een dokter terecht. Je moet dus echt weten waar je over praat. Een fysieke winkel is dus wel onmisbaar en daarom heeft Etos ook pas sinds vorig jaar een webshop. Voor een voorraad luiers is het ideaal om die online te bestellen, maar voor een specifieke vraag wil je toch advies. Wij kunnen ons helemaal vinden in die visie’, zegt Janni.

André werkte 5 jaar als rayonmanager van de formule. ‘Dat was leuk, want zo heb ik veel ervaring opgedaan binnen de formule. Toch hoor je dan niet echt ergens bij. Niet bij een team in de winkel en niet op kantoor. Dat miste ik wel, dus toen ben ik gestopt. Er werd mij toen gevraagd of ik een eigen winkel wilde. Jawel, zei ik. Maar dan wel in Meppel, mijn geboorteplaats.’

Overname

Die mogelijkheid is er en André en Janni nemen de complete inboedel over. Ook alle medewerkers blijven. ‘Ik kan me voorstellen dat dat heel vreemd was: ineens werkten ze naast de ‘vervelende’ rayonmanager’, lacht André.

Gelukkig worden de kersverse ondernemers hartelijk ontvangen en lopen de zaken vanaf het begin af aan op rolletjes. ‘We hebben hier een topteam staan. De meiden hebben echt plezier in het werk en wij ook. Dat straal je dan ook uit denk ik. We vinden het heel belangrijk dat we zelf ook in de winkel staan en onze klanten leren kennen. Dat sociale aspect moet in je zitten, als je het niet leuk vindt om met mensen te praten of advies te geven, dan moet je wat anders gaan doen’, zegt Janni.

Het ging dus goed bij de Etos in Meppel, maar het echtpaar had geen plannen om uit te breiden. Wanneer ze op een dag langs een authentiek pand aan de Markt in Steenwijk lopen, begint het echter toch te kriebelen. Het pand vinden ze prachtig en André en Janni zien een 2e Etos op die locatie helemaal zitten. ‘We hebben meteen de makelaar gebeld en die vertelde ons dat het pand net verhuurd was, helaas. Een tijd werden we weer gebeld: het pand was weer beschikbaar. Toen hebben we meteen de sprong gewaagd.’

Tegenslag

Maar al voor de opening van de nieuwe Etos kreeg het team de ene tegenslag na de andere tegenslag te verwerken. ‘Het begon al bij de verbouwing. De gemeente dacht dat wij in het monumentale deel van het pand aan de slag gingen. Dat was niet zo, maar daardoor kwam de bouw stil te liggen en zaten we uiteindelijk een jaar zonder verwarming en wc. Daarnaast kwamen er 2 drogisten bij, wat concurrentie betekende, en begon de crisis. Dat waren pittige jaren. Alles wat we in Meppel verdienden, moest er in Steenwijk bij.

Ondanks dat we heel hard moesten werken om te overleven, hebben we altijd hoop gehouden. Dat heeft ons gered.’

Op een gegeven moment kozen André en Janni ervoor om de winkel in Meppel te halveren. ‘We moesten alles op alles zetten. Achteraf gezien is het niet nodig geweest, maar dat is het risico van ondernemen. We vinden de winkel trouwens veel mooier zo, gezelliger. Dus we zijn alsnog heel blij dat we die keuze hebben gemaakt. We zitten op beide locaties helemaal op onze plek.’

Feest!

Het 15-jarig bestaan van de Etos in Meppel wordt deze week uitbundig gevierd. Wie jarig is, trakteert en daarom zijn er op donderdag 31 oktober, vrijdag 1 en zaterdag 2 november allerlei acties. Zo krijgen de eerste 25 klanten op donderdag bij besteding vanaf 10 euro een goedgevulde tas met Etos-producten. Op vrijdag vanaf 15.00 uur krijgt iedereen 20 procent korting op het gehele assortiment en op vrijdag en zaterdag krijgen de eerste 50 klanten bij besteding van 10 euro of meer een heerlijke Etos- douchegel of handzeep cadeau. Ook worden er verschillende presentaties gegeven in de winkel.

Kijk voor meer informatie op de website: www.etos.nl of volg Etos Meppel-Steenwijk op social media.