Voorzet
Door Flip Vellinga

Andere tijden

Wie naar de ranglijst van de hoofdklasse A bij de zondagamateurs kijkt, ziet dat de Meppeler vertegenwoordigers Alcides en MSC-Amslod het lastig hebben.

Met zeven punten uit respectievelijk acht en zeven gespeelde wedstrijden bivakkeren beide teams in de onderste regionen. Slechts Emmen en VOC hebben minder punten bij elkaar gesprokkeld.

Natuurlijk is het veel te vroeg om in paniek te raken, maar dat zowel Wilko Niemer bij Alcides als Berry Zandink bij MSC-Amslod zich zorgen maakt, is volstrekt duidelijk.

Degradatievoetbal

Na de kansloze nederlaag tegen Hollandia verzuchtte Niemer al dat zijn ploeg tot de winterstop veroordeeld was tot het spelen van degradatievoetbal. Hij kondigde maatregelen aan, omdat hij teleurgesteld was in het gebrek aan mentale hardheid en weerbaarheid van zijn spelers.

Ondanks een aantal mutaties in de opstelling ging het daarna ook mis tegen RKVV Velsen, maar tegen HBS werd knap gewonnen en ook afgelopen zaterdag – in de thuiswedstrijd tegen Quick’20 – liet het elftal tekenen van herstel zien. De Meppelers snakken naar vertrouwen en punten. Daardoor is het begrijpelijk dat Niemer wat defensieve accenten heeft gelegd. Het was zuur voor Alcides dat de ploeg door persoonlijke fouten tot twee keer toe een voorsprong uit handen gaf.

Jeugdopleiding

Niemer beschikt over een talentvolle selectie, waarin de bestaande kern dit seizoen vooral is aangevuld met spelers uit de jeugdopleiding. Dat geeft Alcides een ‘smoel’, maar maakt het elftal tevens kwetsbaar. De prestatiecurve van de jonge voetballers ziet er namelijk nogal grillig uit. De fouten die nu worden gemaakt, zijn vooral leermomenten. Dat is inherent aan het proces dat is ingezet.

Niemer weet dat hij met deze groep vooral investeert in de toekomst. Hij laat zich niet leiden door de waan van de dag, maar een paar overwinningen zouden in dit stadium van de competitie uiterst welkom zijn.

Nieuwe ploeg

Zijn collega Berry Zandink bouwt bij MSC-Amslod aan een nieuwe ploeg. Na een dramatische voorbereiding leek het er even op dat de puzzel gelegd was, maar de laatste weken vallen de stukjes niet meer in elkaar. Na het pijnlijke verlies thuis tegen Hoogeveen werden de Meppelers uit tegen RKAVV eveneens op de pijnbank gelegd. Daardoor moet MSC-Amslod naar beneden kijken en moet Zandink zich onder meer zorgen maken over het groot aantal tegentreffers en toch ook het gebrek aan scorend vermogen. In Leidschendam miste Jim Veldmaat een grote kans om zijn ploeg op voorsprong te schieten, waarna RAKVV in de counter wél uitliep naar 4-3.

Zandink is van mening dat zijn selectie voldoende ‘voetballend vermogen’ herbergt. Tegen Hoogeveen was dat niet zichtbaar, maar dat had ook te maken met de kwaliteit van de tegenstander.

Homogeniteit

De kracht van MSC-Amslod in het verleden school altijd in de homogeniteit. Ook slechte wedstrijden konden daardoor regelmatig winnend worden afgesloten. Mouwen opstropen, voor elkaar door het vuur gaan. Dat was het devies van de Meppelers, maar met de vele nieuwelingen is de juiste afstemming nog niet gevonden.

Komende zondag komt het sterke JOS Watergraafsmeer naar sportpark Ezinge. Dat wordt de volgende krachtproef voor de wit-zwarten, die er veel aan gelegen is een nieuwe uitglijder te voorkomen.

Uitdaging

Voor beide clubs geldt: de rust bewaren en beseffen dat een hoge klassering er dit seizoen niet in zit. Het is nog niet eens zo lang geleden dat Meppel op deze plaats dé voetbalstad van het Noorden werd genoemd. Misschien was dat iets te opportunistisch en euforisch.

Wanneer we na dit seizoen nog twee verenigingen in de hoofdklasse hebben, is dat op zich al een prestatie van formaat voor een relatief kleine gemeente. Laat dát de uitdaging en doelstelling voor de komende maanden zijn.