Marrie Haakmeester is 500.000e passagier van buurtbus IJhorst

IJhorst - Veertig jaar lang houden de chauffeurs van de buurtbus in IJhorst via een teller bij hoeveel passagiers ze vervoeren. Marrie Haakmeester (79) uit IJhorst is de 500.000e.

Echt verrast was Marrie Haakmeester niet toen zij woensdagmiddag met haar kleinzoon Brandon Zandgrond aan de Heerenweg in IJhorst de buurtbus uitstapte. De halte bij café-restaurant Vos is haar vaste in- en uitstapplek. Ze had al gehoord dat ze nummer half miljoen was. In een dorp gaat de tamtam snel.

Een bos bloemen en een rittenkaart voor een jaar vielen haar als geschenk ten deel. ‘Het is toevallig dat ik de zoveelste ben. Ik ga een paar keer per week naar Meppel. In de zomer doe ik dat op mijn elektrische fiets. In regen en kou stap ik in de bus.’

Tientallen vrijwillige chauffeurs van de buurtbus onthaalden Marrie bij het uitstappen. Niet gek, de bus rijdt dankzij 45 vrijwilligers die samen het rooster invullen en nooit verstek laten gaan. De tientallen heren en een paar dames worden strak ingeroosterd door Albert Slomp (67), roostermaker en chauffeur.

Vier decennia

De buurtbus rijdt vier decennia van IJhorst, via de Wijk naar Meppel. Voor 1979 kwam er eens in de week een lijnbus in IJhorst. Als je die miste, was je de klos. Na 1979 verdween de DVM-bus en was het dorp een eiland. Dat kon niet langer zo en het was schadelijk voor de leefbaarheid. De buurtbus ontstond en is sindsdien niet meer weg te denken. De provincie Overijssel is hoofdsponsor van de bus. Keolis doet de exploitatie. De buurtbus in IJhorst viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. ‘Daar zijn we trots op.’

Het blauwe gevaarte rijdt van maandag tot en met vrijdag vanaf 7.30 uur elk uur van IJhorst via Halfweg, Lankhorst en het ziekenhuis naar Meppel en omgekeerd. Op zaterdag van 10.00 tot 17.15 uur. De route vanuit Meppel naar IJhorst gaat via het ziekenhuis, de Schiphorst en de Wijk.

Passagiers laten staan

In juli van dit jaar stapten er maar liefst 1680 passagiers in en het worden er steeds meer. Zoveel zelfs dat het bestuur de vervoeder vraagt om een tweede bus. ‘We kunnen maximaal acht mensen vervoeren en een paar keer per week moeten we passagiers laten staan’, zegt voorzitter Leo Zeelenberg (68). ‘Wij denken dat het gemak van de OV-chipkaart ervoor zorgt dat veel meer mensen onze bus weten te vinden. Er zijn weinig buurtbussen die zo in de lift zitten als de onze.’

IJhorsters kunnen letterlijk hun klok gelijk zetten met de buurtbus. ‘We rijden 90.000 kilometer per jaar en we zijn altijd op tijd bij een halte’. Een jubileumwens in verband met het 40-jarig bestaan, naast een tweede bus, heeft Zeelenberg nog wel: ‘Een abri bij de halteplaats aan de Heerenweg".

Al die jaren was het een plaatselijke werkgroep, sinds vorig jaar is ‘De buurtbus’ een vereniging geworden. De chauffeurs zijn de leden en Leo Zeelenberg preses.