Leerlingen bakken kruidnootjes

Oud-Avereest - De leerlingen van de groepen 1 tot en met drie van obs Oud Avereest zijn afgelopen week bij bakkerij Oegema in Balkbrug geweest. Het werd niet alleen een leerzame bijeenkomst, maar ook een uitje waar volop geproefd kon worden.

In de klas zijn de kinderen bezig met het thema: ‘wij vieren feest’. In één van de hoeken van het klaslokaal is een heuse bakkerij geplaatst, compleet met kleding, deeg (van klei), vitrinekast, bakattributen en echte taartdozen.

Om er helemaal zeker van te zijn of de leerlingen het vak van bakker op school wel goed uitoefenen zijn ze op bezoek geweest bij de bakker in het dorp. ‘En dat was een feestje’, zegt juf Marijke.

 Eerst kregen we in de lunchroom allemaal wat te drinken met een speculaasje, daarna werden wij opgehaald door de bakker. Hij heeft ons ontzettend veel laten zien. De grote ovens, de enorme mixer, de frituurpannen voor de oliebollen en hoe de bolletjes gemaakt worden. We mochten zelf ook van deeg pepernoten maken. Hoewel, pepernoten? De bakker heeft ons het verschil laten proeven tussen pepernoten en kruidnoten. En wij hebben kruidnoten gemaakt.’ Terwijl de kruidnoten in de oven gingen werd er ondertussen met veel indruk gekken hoe de mixer zijn werk deed. Toen het deeg goed gemixt was, kwamen er heel veel klontjes suiker bij. Pas toen kregen de leerlingen in de gaten dat er suikerbrood gemaakt werd. Dat vonden ze toch wel heel interessant.

Aan het eind van het bezoek kregen de kinderen de kruidnootjes mee en gingen ze weer terug naar school. ‘Daar hebben wij ons eigen ons eigen werk geproefd en het smaakte heerlijk’, lacht juf Marijke. ‘Het was een leuk uitje, met een heerlijke afsluiting.’