Pas op, de wintertijd is een toptijd voor inbrekers. Kijk hier hoe groot het inbraakrisico in jouw buurt is

Inbrekers maken overuren in de winter. In alle provincies wordt ’s winters meer ingebroken dan ‘s zomers, maar in Drenthe en Groningen is de stijging sterker dan in de rest van het land. In Drenthe is zelfs sprake van een verdubbeling.

Dat blijkt uit cijfers van Interpolis.

InbraakBarometer

De verzekeraar brengt inbraakrisico’s in kaart met de . Die toont per postcodegebied hoe vaak er wordt ingebroken. Ook voorspelt de barometer het risico op inbraken in de nabije toekomst.  

Inbrekers slaan het vaakst toe in de donkere maanden november, december, januari en februari. Het inbrekersgilde maakt dan maximaal misbruik van de duisternis. Hoe korter de dagen, hoe groter het inbraakrisico. In december is het aantal inbraken in ons land zelfs 1,7 keer keer groter dan in september.

Absolute toptijden voor het inbrekersgilde zijn de kerstdagen en de jaarwisseling. De kans op een inbraak is dan twee tot drie keer groter dan in de rest van december en januari.

Afschrikken is redelijk simpel

Volgens Interpolis zijn enkele simpele maatregelen al voldoende om inbrekers (deels) af te schrikken. ,,Ze hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werk’’, zegt een woordvoerder. Automatische verlichting, een alarm en goed hang- en sluitwerk verminderen de kans op inbraak aanzienlijk.

De InbraakBarometer is sinds afgelopen zomer 76.000 keer geraadpleegd, zegt Interpolis. De barometer gebruikt verschillende openbare gegevensbronnen om inbraakrisico’s te berekenen. Dat gaat volgens de woordvoerder goed.

,,Als de InbraakBarometer de laagste waarde aangeeft, blijkt er die dag ook nooit te worden ingebroken. Geeft de barometer de hoogste score aan, dan vindt er in 25 tot 30 procent van de gevallen ook daadwerkelijk die dag in dat postcodegebied een inbraak plaats.’’

Check jouw wijk

Wil je weten hoe inbraakgevoelig jouw wijk is? Ga dan naar de InbraakBarometer en voer je postcode in.

Zo komen ze binnen

Cilindertrekken
Een van de meest gebruikte methodes. De cilinder vormt de kern van het slot. Als die eruit is kun je zo de deur openen. Inbrekers verwijderen de cilinder met speciaal gereedschap en zijn binnen 30 seconden binnen.

Flipperen
Gaat nog sneller dan cilindertrekken. Met een stukje plastic (bijvoorbeeld een pasje) duwt de inbreker de lip van het slot terug. Dat gaat heel snel, maar het werkt alleen als de deur niet op slot is gedraaid.