'Onderscheiding is bijzonder eervol'

Dedemsvaart - 'Dat ik de schouderklop van de vereniging zou krijgen had ik wel een beetje verwacht, maar een koninklijke onderscheiding?' Janny Spijkerman is er daags na de najaarsvergadering van de Weidevogelbescherming Avereest en omstreken nog een beetje verbouwereerd van. 'Het is fantastisch en bijzonder eervol,' aldus de Dedemsvaartse die maandagavond aftrad als voorzitter van de vereniging.

De weidevogelbescherming hield maandagavond haar najaarsvergadering in De Baron in Dedemsvaart. Bij die gelegenheid nam voorzitter Janny Spijkerman afscheid, maar ook de bestuursleden Tammo Poelstra en Franklin ter Horst. In hun plaats werden Jan van der Heide en Jan Uythof benoemd. Teus van den Bout neemt de voorzittershamer over van Janny Spijkerman. Zij kreeg de verenigingsonderscheiding in de vorm van een schouderklop, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een vrijwilliger, die zich meer dan verdienstelijk voor de vereniging heeft ingezet. 

Bezige bij

Dat Janny dat gedaan heeft werd nog eens extra benadrukt met de komst van burgemeester Jan Willem Wiggers. Hij reikte de compleet verraste Dedemsvaartse een Koninklijke onderscheiding uit. Janny, geboren de Lange kreeg de onderscheiding voor haar langdurige vrijwillige inzet voor de weidevogelbescherming. Ze richtte in 1994, samen met haar echtgenoot de weidevogelvereniging op. Zij verzorgde het secretariaat van de vereniging en zorgde er daarnaast voor dat het belang van het beschermen van de weidevogels bij verschillende instanties en boeren onder de aandacht werd gebracht.

Na het overlijden van haar echtgenoot in 2015, destijds voorzitter, nam mevrouw Spijkerman ook het voorzitterschap van de vereniging voor haar rekening.   Janny werd door Landschap Overijssel aangewezen als mentor weidevogelbescherming. Ze geeft voorlichting op scholen en bedrijven, is lid van de redactie van ‘Groen Bezig’, het platform van alle bij Landschap Overijssel aangesloten vrijwilligers. Ook was de Dedemsvaartse betrokken bij de oprichting van de weidevogelvereniging Bezuiden de Vecht. Janny heeft zich gedurende een lange periode vrijwillig ingezet voor de bewustwording van de kwetsbare positie van weidevogels en het belang van de bescherming van de natuur in het algemeen. Voor haar inzet werd zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.