Dit zijn de allerrijkste inwoners van Drenthe en Groningen

Auto-importeur en fokker Wijnand Pon uit Garnwerd is nog steeds de rijkste inwoner van Groningen en Drenthe. Zijn vermogen wordt geschat op twee miljard euro, staat in de dinsdag verschenen Quote 500.

Toch is Pon gedaald in de lijst van allerrijkste Nederlanders. Vorig jaar nam hij de 9e positie in, dit jaar is de ondernemer drie plaatsen 'gezakt'. Pon is niet de enige noorderling die is gezakt in de lijst.

Op plek 178 staan Rob en Eric Wagenborg van rederij Wagenborg uit Delfzijl met een geschat vermogen van 240 miljoen euro. In 2018, toen de broers ook al zakten van de 113e plaats naar de 133e, werd hun vermogen geschat op 265 miljoen euro.

 

 

Lijst der rijken

De Asser ondernemer Bert Ziengs staat in de nieuwste Quote 500 op de 286e plaats met een geschat vermogen van 160 miljoen euro. Dat bedrag wijkt niet af van 2018. Toch is de oprichter van Ziengs en Scapino die nu in vastgoed handelt, drie plaatsen gedaald in de lijst van de rijken.

Zijn broer Henk Ziengs, in de Quote-lijst van 2018 te vinden op plaats 416, is dit jaar opnieuw geklommen. Zijn naam prijkt op plek 351. Volgens Quote zag Henk Ziengs zijn vermogen behoorlijk groeien van 98 miljoen euro naar 130 miljoen euro.

In de lijst staan ook dit jaar de broers Jan en Frits Borgesius uit Stadskanaal, die samen de grootste bakkerij van Nederland runnen. Hun vermogen wordt geschat op 115 miljoen, een toename ten opzichte van vorig jaar. Ze stegen in de lijst van plek 412 naar 380.

 

 

Vastgoedbroers

Ook de vastgoedbroers Gerro, Hessel en Diederik Vonk, eigenaren van het vakantiepark Hof van Saksen in Nooitgedacht, stegen in de Quote 500-lijst, net als hun vermogen. De broers zijn goed voor 145 miljoen euro en staan op plek 312.

Egbert Vuursteen van rederij Wagenborg is in de nieuwste Quote 500 juist gedaald (van 304 naar 375), al is het volgens de redactie van het blad 'gissen naar hoe de zaken er voor staan'. Als reden wordt genoemd dat Vuursteen zuinig is met het verstrekken van informatie.

Bovendien konden de verslaggevers zich volgens Quote niet beroepen op jaarcijfers omdat die nog niet waren gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel toen de Quote werd gemaakt. Vuursteens vermogen wordt desalniettemin geschat op 120 miljoen euro.

 

 

Een andere noorderling die het moet stellen met een lagere notering in de Quote 500 is Eddie Perdok uit Groningen. De agrarische handelaar van de Kramp Groep daalde van plek 281 naar 298. Ook hier stuitte de redactie bij het opvragen van gegevens op een secretaresse die, zo valt te lezen, aangaf 'dat meneer Perdok geen interesse heeft'.

'Vrouwelijke Dagobert Duck'

Margreet Moret-Wessels Boer uit De Wijk, wel bekend als 'vrouwelijke Dagobert Duck die de helft van Noord-Nederland bezit', komt niet meer voor in de lijst. Vorig jaar stond ze op plek 468.

Nederland telt volgens Quote een recordaantal van 37 miljardairs. Volgens het zakenblad is de ‘negennullenclub’ in een jaar met zes leden toegenomen. Veel superrijken hebben hun vermogen flink zien oplopen.

Helemaal bovenaan de Quote 500 staat nog altijd Charlene de Carvalho-Heineken. De dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken heeft haar vermogen met bijna 11 procent zien groeien tot 14,2 miljard euro.

Takeaway-baas

Andere opvallende stijgers zijn Takeaway-baas Jitse Groen en Steven Schuurman, oprichter van softwarebedrijf Elastic. Die laatste werd met een geschat vermogen van 1,1 miljard euro meer dan 300 procent rijker.

 

 

De hoogste nieuwe binnenkomer (49) is de van oorsprong uit Groningen afkomstige topman Remon Vos van projectontwikkelaar CTP Invest. Quote raamt zijn vermogen op 1,5 miljard euro. Het blad had hem eerder nog niet op de radar omdat Vos zijn fortuin in Tsjechië heeft vergaard.

De rijkste BN'er is volgens Quote nog altijd John de Mol, goed voor 2,7 miljard euro. Daarmee staat de mediamagnaat opnieuw op plek 4. HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn scoort plek 10 met 2 miljard euro, Joop van den Ende staat met 1,6 miljard euro op 17 en prinses Mabel met 290 miljoen euro op plek 140.

Samen waren de 500 rijkste Nederlanders goed voor bijna 180 miljard euro, ruim 10 procent meer dan vorig jaar.