Beveiligers houden nog altijd pottenkijkers weg bij schuilboerderij Ruinerwold (en dat is niet gebruikelijk)

Hoewel de boerderij in Ruinerwold geen ‘plaats delict’ meer is, wordt het pand sinds de ontruiming maandagochtend nog steeds beveiligd. Dat heeft alles te maken met het uitzonderlijke karakter van deze zaak.

Bij de ‘schuilboerderij’ aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold staat nog steeds een beveiligingsauto. Aan de brug die toegang geeft tot het landgoed en de panden zijn de rood witte linten niet verdwenen.

Er hangt een bordje met ‘verboden toegang.’ Voor het pand staan een paar witte autobusjes en een beveiliger zit er op een stoel. Het is overduidelijk, hier zijn nog steeds geen pottenkijkers gewenst. Ook de eigenaar van het pand wil niet met de pers praten en verwijst door naar de politie.

Veiligheid moet gegarandeerd worden

,,Het is een overgangsfase waar we nu in zitten met de zaak Ruinerwold,” vertelt Henriette Heeringa woordvoerder van de gemeente de Wolden. ,,Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek afgesloten, dus is de boerderij en het landgoed zelf geen plaats delict meer. Toch is de politie nog steeds verantwoordelijk vanuit de zaakswaarneming. Dat houdt in dat de veiligheid bij de boerderij gegarandeerd moet worden. Dat is niet gebruikelijk, maar dit is dan ook een zeer ongebruikelijke zaak.”

Op het moment dat de politie zaakswaarneming beëindigt, gaat de verantwoordelijkheid weer over naar de eigenaar van de boerderij. ,,Nu kan de eigenaar nog niks met het pand en kunnen ze het dus ook niet opnieuw verhuren.”

Persoonlijke spullen en bederfelijke waren weggehaald

Maandagochtend zijn vanuit de boerderij persoonlijke spullen en bederfelijke waren weggehaald, op verzoek van de ‘kinderen’ die er woonden, vertelt Heeringa. ,,De politie heeft dat helemaal begeleid en een verhuisbedrijf laten komen.”

,,Hoe lang die zaakswaarneming gaat duren, kunnen we nu nog niet zeggen,” vertelt Bart Olmer van het Openbaar Ministerie. ,,Maar waarschijnlijk loopt die deze week ergens af en dan zullen de eigenaar van het pand en de gemeente wel om de tafel gaan zitten hoe het verder moet.” Het is wel duidelijk waarom ze dit zo doen. Zowel de gemeente als de politie als het Openbaar Ministerie verwachten dat zonder de beveiliging teveel nieuwsgierigen de woning willen gaan bekijken.

Of de bewoners, zowel de huurder Josef B. zelf, of het gezin huurder blijven en weer terug zullen keren in de boerderij als er geen verdere vervolging zou zijn, kan het OM niet bevestigen. ,,We kunnen er geen uitspraken over doen, want dat raakt de privacy van de mensen die wij als slachtoffer zien.”