Voorzet
Door Flip Vellinga

De toekomst van het amateurvoetbal ligt op zaterdag

De spelers van MSC-Amslod en JOS Watergraafsmeer waren zondagmiddag bezig aan hun warming-up, toen zich in de businessruimte van de Meppeler hoofdklasser een interessante discussie ontspon over de toekomst van het zondagvoetbal.

Het was nog akelig stil op sportpark Ezinge, zoals dat wel vaker het geval is wanneer een ‘minder aansprekende tegenstander’ op bezoek komt.

Voorzitter Arjan Jonkers van MSC-Amslod haalde daarom, terwijl hij zijn gasten koffie serveerde, maar weer eens zijn stokpaardje van stal: het plan om het zaterdag- en zondagvoetbal op hoofdklasseniveau samen te voegen en regionaal in te delen. Hij wakkerde eind 2017 de discussie al aan door de voordelen op te sommen die een regionale indeling biedt.

 

Beloftenelftal

Daarbij komt ook nog het feit dat landelijk gezien de belangstelling voor het zondagvoetbal enorm afneemt. Veel clubs beschikken al niet meer over een beloftenelftal, omdat de jonge spelers er niets voor voelen op zondagmorgen in alle vroegte op een koud en winderig veld aan de aftrap te staan. Alcides en MSC-Amslod nemen dit seizoen met de talenten, buiten de KNVB om, op de vrijdagavond deel aan een ‘wilde’ regionale competitie, waaraan bijvoorbeeld ook de hoofdklasser vv Hoogeveen meedoet.

Het is de enige manier om de spelers die nog net de stap naar het eerste elftal niet kunnen maken, voor de club te behouden.

De toekomst van het amateurvoetbal ligt heel duidelijk op zaterdag. Bij een regionale indeling en samenvoeging van de klassen maken clubs minder reiskilometers en dus ook minder kosten. Er komen meer streekderby’s, waardoor de binding met de supporters automatisch toeneemt.

 

Maatregelen

Regeren is vooruitzien. Mocht het door MSC-Amslod geïnitieerde initiatief uiteindelijk toch ergens onder in een bureaula belanden, dan zien de Meppelers zich genoodzaakt om zelf maatregelen te nemen. Jonkers sloot zelfs niet uit dat MSC-Amslod er dan voor kiest om als zaterdagclub verder te gaan. In dat opzicht is het jammer dat de zaterdagtak van de club momenteel in de kelder van het amateurvoetbal actief is, waardoor in sportief opzicht een enorme inhaalslag zou moeten worden gemaakt.

Sommige andere zondagclubs die voor een koerswijziging hebben gekozen, zijn in dat opzicht al verder dan de zondaghoofdklasser uit Meppel. Dat neemt niet weg dat alle mogelijkheden serieus worden onderzocht, want stilstand betekent zeker onder de huidige omstandigheden achteruitgang. Jonkers hoopt nog steeds dat de KNVB overstag gaat met de voorgestelde samenvoeging, hoewel er nog geen dichtgetimmerd plan ligt. Veel clubs blijven aanhikken tegen de aanvangstijden. Zondagclubs vrezen capaciteitsproblemen, omdat op zaterdag veel jeugdteams op de sportparken spelen.

 

Daadkracht

Toch is het vijf voor twaalf. De komende jaren zijn bepalend voor de toekomst van veel zondagverenigingen. MSC-Amslod heeft een duidelijk beeld van welke richting de club op wil. De weg is uitgestippeld, maar misschien is het nodig om onderweg ergens een afslag te nemen. Daarbij wordt daadkracht en flexibiliteit van alle betrokkenen gevraagd.