IJhorster barbiers openen d’ Olde Sik Barbiers: ‘We hopen dat deze hobby gaat lopen’

IJhorst - ‘Wij hopen dat dit een uit de hand gelopen hobby wordt’, zeggen barbiers Bert van der Woude (48) en Daniël Mennink (32) uit IJhorst. In hun dorp openden ze gisteren hun bedrijf d’ Olde Sik Barbiers.

Bijzonder want in het 1200 zielen tellende Reestdorp is al jaren geen middenstand meer. Noem Bert en Daniël vooral geen mannenkappers. Nee, de heren zijn barbiers, officieel opgeleid en gediplomeerd voor de coupe én het gezichtshaar van de man. De barbiers hebben zelf ook baarden en die van Bert schrijf je met een hoofdletter. Een harig kunstwerk siert ’s mans kin. Voor het onderhoud heb je en barbier nodig. Bert van der Woude runt in IJhorst kampeerboerderij d’ Olde Strik. Een naam verzinnen voor deze nieuwe, bijzondere loot aan de stam van de ondernemer was niet moeilijk: d’ Olde Sik. Het logo van een bok hoort hierbij.

Klassieke zaak

In de woonboerderij van Bert richtten de heren een klassieke barbierszaak in. Geen geurende fluorescerende kapsalon, met droogkappen en roddelbladen, maar een zaak voor de echte man en voor de man alleen. Mooie spullen, beetje vintage, goede muziek, goede gesprekken en vooral tijd nemen voor de klant of beter gezegd: de gast. Een behandeling is een belevenis. In de hoek staat een melkbus. De eerste vier weken mogen mannen een vrijwillige bijdrage geven. Ontspannen, verfrist en goed gekapt wordt IJhorst weer verlaten. Om zeker weer terug te keren. ‘We hopen echt dat deze hobby gaat lopen en gebeurt dat niet, dan is het ook prima. Het gaat ons om de passie voor het vak van barbier’, zegt Daniël.

Bert van der Woude was jarenlang voorzitter van de dorpsraad in IJhorst. Hij werkte als controller in een ziekenhuis, voor een Indonesische bank in Amsterdam en voor Stimuland, de organisatie voor plattelandsontwikkeling. Nu is hij naast kampeerboerderij-eigenaar ook barbier. Een droom komt uit. ‘Als jongetje wil ik al gefascineerd door de kapper. Een aantal jaren geleden liet ik mijn baard staan om zo met vrienden een andere vriend te steunen die Duchenne had. Toen kwam ik in contact met de barbiers van Schorem in Rotterdam. Daar ging ik naartoe om mijn baard bij te laten werken. Ik dacht: dit is een mooi vak. Echt aandacht geven aan de coupe én het gezichtshaar van de man. Niet stampen en snel klaar, maar toewijding en vooral ook gezelligheid. Wij hebben geen haast. We kletsen lekker en wil je er en biertje bij, dan kan dat ook.’

Fulltime

Daniël en Bert kennen elkaar uit het dorp. Daniël is ook drie dagen in de week internationaal vrachtwagenchauffeur, maar hij hoopt af te bouwen om fulltime barbier te zijn in zijn geboortedorp. Ze hebben beiden een baard én kwamen zo in aanraking met het vak van barbier. Een uiterst serieus vak voor het uiterlijk van de man dat de heren toch een beetje nieuw leven inblazen. Ze gingen samen naar een onafhankelijke barbiersopleiding in Utrecht die ze cum laude volbrachten. De vrachtwagenchauffeur en de controller uit het piepkleine IJhorst openden een zaak voor de man. De echte man. ‘Mooi hè.’

Olde Sik Barbiers aan de Bezoensweg 1 is op dinsdag, donderdag en zaterdagochtend open. Via Oldesik op Facebook is de website te bezoeken.