Garagebedrijf in Steenwijk doorzocht, drie No Surrender-leden aangehouden

Steenwijk – Een garagebedrijf aan de Dolderweg in Steenwijk is dinsdagochtend doorzocht in verband met een grootschalig onderzoek naar heling, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De politie hield drie mannen van 63, 39 en 26 jaar uit Noordwolde en Vledder aan. De drie zijn lid van motorclub No Surrender.

Ook vier locaties in Vledder en Noordwolde zijn doorzocht. Ze worden ervan verdacht op bestelling bedrijfsbussen te hebben laten stelen in de regio Arnhem en Amsterdam die in loodsen in Steenwijk, Vledder en Noordwolde worden gestript. De onderdelen worden verhandeld. Ruim vijftig busjes zijn te traceren naar de verdachten, de totale kostenpost van de aangevers bedraagt 430.000 euro. Dat bedrag wordt verhaald.

De zaak kwam aan het licht door een anonieme melding dat er in een loods in Wijnjewoude en Noordwolde onderdelen van gestolen voertuigen te vinden waren. Dat was het geval en de loodsen zijn in oktober 2018 door de politie leeggehaald. Dit gecombineerd met andere informatie die al bij de politie bekend was, was aanleiding een uitgebreid rechercheonderzoek te starten.

Het bleek dat de gestolen transportbusjes afkomstig zijn uit de omgeving Amsterdam en Arnhem. De bedrijfsbusjes werden binnen een paar dagen na de diefstal volledig gestript en de onderdelen verhandeld en opgeslagen. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

Posities binnen No Surrender

Bij de politie staan de drie verdachten bekend als leden van No Surrender, een verboden motorclub. De drie verdachten namen deel aan vergaderingen en bekleedden ook posities binnen No Surrender.

Deze zaak is volgens de politie een typisch voorbeeld van ondermijnende criminaliteit, waarbij de onder- en bovenwereld zich met elkaar vermengen. Marjolein Wildeman, teamchef politie Zuidoost Fryslân: ‘Vooral in een kleine gemeenschap als in Noordwolde heeft dit grote impact. Vanuit het dorp kregen we signalen dat de drie verdachten zich gedragen alsof niemand ze iets kan maken. Dat kan natuurlijk niet.’

'Angstcultuur'

Burgemeester André van de Nadort van de gemeente Weststellingwerf: ‘Het is onaanvaardbaar dat lokaal een angstcultuur ontstaat omdat inwoners, ondernemers en ook medewerkers van de gemeente geïntimideerd en bedreigd worden. En ondernemers worden zo gedupeerd door oneerlijke concurrentie. Daarom gaat de gemeente met de politie bekijken welke bestuurlijke maatregelen we in deze zaak kunnen nemen.’


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!