De Taalmannetjes
Door De Taalmannetjes

Mens, wees toch eens duidelijk!

De Taalmannetjes is een nieuwe, wekelijkse rubriek in de Meppeler en de Steenwijker Courant. Dit olijke duo heeft een broertje dood aan taalverkwanseling. Met vandaag speciale aandacht voor: de gemeente.

‘Achmea versnelt aanpassingen in klantgerichtheid’. Zo kondigde Achmea in 2013 de veranderingen binnen de organisatie aan. In de derde zin kwam de aap uit de mouw: de verzekeraar ging vierduizend mensen ontslaan.

Met je klantgerichtheid.

Word je als trouwe werknemer eerst op straat geschopt, krijg je ook nog het gevoel dat jouw ontslag beter is voor de klant. Het kwam de verzekeraar op veel kritiek te staan. 

Vierduizend ontslagen omschrijven als ‘een verhoging van de klantgerichtheid’, zo koud en kil hebben zelfs De Taalmannetjes het nog nooit gelezen. De les die Achmea hieruit hopelijk trok: probeer een vervelende boodschap niet in te pakken met glanzend cadeaupapier.

Taal. We moeten het er even over hebben. Taal is het mooiste dat er is. Het kan hilarisch én tenenkrommend zijn. Een ballonvaarder die door de mand valt? Ultieme pech! Een voetbaltrainer die ‘de bal het werk wil laten doen’? Lekker makkelijk! Een ‘out-of-the-box denkende, conversies aanjagende en kansen spottende’ werknemer? Niet te vinden! Met taal kan veel fout gaan. Hadden we al iets gezegd over dat ronkende bericht over de klantgerichtheid van Achmea?

Met taal kun je alle kanten op. Dat vinden overheden ook. Die zijn in de loop der jaren zo veel jargon en onbegrijpelijk taalgebruik gaan bezigen, dat niemand ze nog snapt. De gemeente Steenwijkerland nam afgelopen week unaniem een motie aan met daarin de boodschap aan zichzelf: communiceer duidelijk! Zwolle riep zelfs een Versimpelteam in het leven om de gemeentelijke correspondentie begrijpelijk te maken voor iedereen.

Klinkt nobel, maar het is natuurlijk van de zotte dat overheden zo onbegrijpelijk zijn gaan communiceren dat niemand ze nog volgt. Wat te denken van deze parel van de gemeente Meppel: ‘Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen maakt bekend dat het maatwerkvoorschriften op grond van het Activiteitenbesluit heeft vastgesteld: 1. Kruisstraat 32 te Meppel.’

Zo. Die hakt er even in, zeg!

Dat je als ambtenaar even vergeet voor welke gemeente je werkt – hé, dat overkomt de beste! Maar wat bedoelt de gemeente nou? Wij stellen ons zo voor dat de desbetreffende ambtenaar helemaal niets begreep van zijn eigen voorstel en dat hij bij de gemeente Emmen deze leuke zin tegenkwam. Klinkt wel lekker, met ‘maatwerkvoorschriften’ en zo. Copy, paste, klaar ben je. Toch?

Nee. Zo werkt het niet. Wij, De Taalmannetjes, zien vanaf vandaag streng toe op de taal. Wekelijks presenteren we u de wonderen van onze taal. 

Zie het als een… uhm… versnelde aanpassing van de klantgerichtheid.

 

Contact? detaalmannetjes@ndcmediagroep.nl