Dodenherdenking in Giethoorn? ‘Een prachtidee’

Giethoorn - Het is 4 mei 2019. De klokken galmen in Giethoorn, een kwartier lang tot acht uur. Daarna twee minuten stilte op de begraafplaats. Twee heren, de klokkenluiders, vragen zich ieder jaar opnieuw af: waarom zijn wij hier alleen?

Het tweetal en nog een derde persoon hebben het initiatief genomen om de dodenherdenking terug te laten keren in Giethoorn. De drie klopten aan bij ’t Gieters Belang, dat meteen enthousiast was voor het idee. Inmiddels is een vragenlijst uitgeschreven om te peilen hoe de inwoners tegen de terugkeer van de dodenherdenking in Giethoorn aankijken. ‘We vinden het een prachtidee’, zegt voorzitter Evert van Dijk van het Gieters Belang.

Eens was er een gezamenlijke dodenherdenking in Giethoorn. Tegenwoordig niet meer. Het luiden van de klokken gebeurt op verzoek van de gemeente, maar anders dan elders in de gemeente is er geen officiële herdenking in het dorp. Niet in Giethoorn, maar ook niet in Dwarsgracht. Terwijl bij veel huizen wel de vlag halfstok hangt. ‘Het noopte een tweetal van de protestantse kerk in Giethoorn Noord en een lid van de doopsgezinde kerk in Giethoorn Zuid om dit initiatief aan te kaarten’, aldus Van Dijk.

Volgens de drie initiatiefnemers – Van Dijk wil hun namen bewust niet noemen – is volgend jaar, wanneer Nederland 75 jaar vrijheid viert, een goed moment om de gezamenlijke herdenking weer op te pakken. Het Gieters Belang hoopt daarom dat zoveel mogelijk mensen respons geven op de enquête. Mensen kunnen aangeven of ze heil zien in het idee en ook hoe de herdenking voor zich zien. ‘De basisscholen in Giethoorn zijn in ieder geval zeer geïnteresseerd’, weet Van Dijk.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!