Dierenkliniek Zuideinde houdt informatieavond over vuurwerkangst bij huisdieren

Meppel - Vuurwerkangst bij huisdieren. Huisdiereigenaren hebben er elk jaar weer mee te maken. Vele honden zijn bang ‘s avonds en durven niet meer uit. Ook katten ervaren stress eind december.

De angst begint vaak al in november: Het is donker ’s avonds en dan komt het, maar zij weten niet wanneer. Ook elk weekend wordt al vuurwerk afgestoken in Meppel. De oplossing, geen vuurwerk meer afsteken is nog ver weg.

Maatregelen

Er zijn maatregelen die huisdiereigenaren met succes kunnen toepassen om de angst te verminderen. Het negeren van de angst of zelfs straffen is uit den boze. Aanleren, afleren of belonen van angst is niet mogelijk. Het is er nu eenmaal. Sommige dieren zijn bang van lichtflitsen, anderen juist voor de knallen. Elk jaar raken er dieren vermist rond oud en nieuw, tot groot verdriet van hun baasjes.

Er zijn verschillende medicijnen inzetbaar tegen vuurwerkangst bij huisdieren. Daar kleven echter ook risico’s en bijwerkingen aan. Ze worden dan ook alleen ingezet als het echt niet anders kan. Bijvoorbeeld als dieren niet meer naar buiten kunnen en niet meer plassen of ontlasten. Soms zijn er juist dieren die onzindelijk worden van de angst, of ziek.

Medicatie

Er is een hoop nieuws op gebied van vuurwerkmedicatie en de preventie rondom vuurwerkangst. Medicatie hiertegen mag niet zomaar meer worden afgegeven. Dierenkliniek Meppel houdt op maandagavond 18 november een informatieavond rondom dit onderwerp.

In samenwerking met hondengedragsdeskundige Inge van Hart en Maaike Aanraad van ‘De Natte Neuzenhoeve’ in Oosteinde wordt er diep ingegaan op angst en hoe hiermee om te gaan. Dierenarts Liesbeth van Ditshuizen licht alle informatie rondom medicatie tegen vuurwerkangst toe. Toegang tot deze informatie avond is gratis, aanmelden verplicht.

De informatieavond wordt gehouden bij Dierenkliniek Zuideinde 44 en start om 20.00 uur. Aanmelden via info@dkmeppel.nl, via 0522-745006 of aan de balie.