Geld lenen, hoe werkt dat?

Aangeboden door: Leningen.nl

Heb je wel eens overwogen om geld te lenen? En dan bedoelen we natuurlijk niet van je moeder of een goede vriend, met de intentie om het de week daarna weer terug te geven als je salaris is gestort. Dan bedoelen we een lening afsluiten bij een bank of andere financieringsmaatschappij.

Dit soort leningen wordt meestal aangevraagd voor grote aankopen zoals een auto of caravan. Maar ook voor verbouwingen in huis zoals een nieuwe keuken of badkamer wordt vaak geld geleend. Maar hoe gaat het lenen van geld nu eigenlijk in zijn werk?

Bij wie ga ik geld lenen?

Allereerst moet je je afvragen bij welke instantie je geld wilt gaan lenen. Daarvoor is het nodig om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Wil je geld lenen dan wil je natuurlijk een zo laag mogelijke rente betalen. Maar staar je vooral niet blind op alleen het rentepercentage. Want het is ook belangrijk hoe hoog de bijkomende kosten zijn. Een lening met een iets hogere rente kan daardoor goedkoper uitpakken als de kosten lager zijn. Pas als je een goede vergelijking hebt gemaakt doe je een aanvraag voor een lening.

Hoe wordt mijn aanvraag beoordeeld?

Een lening vergelijken  is dus erg belangrijk. Maar als je de beste optie hebt gevonden ben je er nog niet. Je moet nu een aanvraag voor een lening indienen. Vraag niet meer geld aan dan je nodig hebt, zo houd je de kosten zo laag mogelijk en is de kans op toekenning van de lening het grootst. Bij je aanvraag moet je bewijsstukken overleggen van je inkomen aan de hand van een salarisstrook of uitkeringsspecificatie. Daarnaast moeten indien van toepassing bewijzen van andere schulden worden overlegd. De kredietverstrekker doet meestal een toets bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. Hier staan alle schulden van alle Nederlanders geregistreerd. Als je aanvraag is toegekend kun je vaak al binnen enkele dagen over het aangevraagde bedrag beschikken.

Zorg dat je je lening stipt aflost

Een lening aanvragen bij een kredietverstrekker betekent dat je een verplichting aangaat die in veel gevallen enkele jaren loopt. Het is belangrijk dat je de aflossingen stipt op tijd overmaakt. Doe je dat niet dan kunnen de extra bijkomende kosten snel en hoog oplopen. Daardoor betaal je uiteindelijk veel meer voor je lening dan waar je aanvankelijk wellicht rekening mee hield. Het is daarom aan te raden om van de maandelijkse aflossing een vaste betaling te maken via internetbankieren. Het bedrag wordt dan automatisch overgemaakt zonder dat je er nog naar om hoeft te kijken.