Ondernemen in Meppel: Judith Veldhuis-Lampe
Door Judith Veldhuis-Lampe

Proeftijd

Klaas solliciteerde als fitness coördinator bij de plaatselijke sportschool. Dat vond hij mooi werk. De eigenaar van de sportschool, laten we hem Fit noemen, was best geïnteresseerd in een werknemer zoals Klaas. Maar de tijden bleven spannend; een nieuwe crisis lag zo op de loer, en Fit nam liever niet te veel risico met het personeel.

Klaas kreeg een contract voor bepaalde tijd. Het maakte Klaas eigenlijk niet zo veel uit. Hij kreeg een jaarcontract, dat maandje proeftijd was hij zo door, en hij kon lekker aan het werk.

Het jaar liep ten einde. Fit had nog steeds weinig vertrouwen in de economie, en risico’s nemen deed hij nog altijd liever niet. ‘Ach, dan leg ik het risico toch gewoon opnieuw bij Klaas’, moet Fit gedacht hebben, en hij beëindigde het eerste contract en bood een maand later een opnieuw hetzelfde contract aan. Weer voor twaalf maanden, weer dezelfde functie en weer met een proeftijd. En Klaas accepteerde het: ‘Werk is werk, het werk is leuk, en ik zit toch weer voor een jaar gebeiteld.’ Maar Fit dacht daar kort nadien toch anders over: op de laatste dag van de eerste maand stuurde hij Klaas een kort briefje, waarin hij de arbeidsovereenkomst beëindigde. Kon dat? Volgens Fit wel, want de tweede arbeidsovereenkomst was exact gelijk aan de eerste, en dus stond er een proeftijd in. En Fit had immers netjes nog binnen de proeftijd opgezegd. Maar Klaas was boos. Fit verdiende zijn loyaliteit duidelijk niet, en hij maakte er werk van: Klaas schakelde een advocaat in en stapte naar de rechter omdat hij het niet eens was met de opzegging. Het oordeel van de rechter was duidelijk: twee keer een proeftijd voor dezelfde functie, terwijl geen sprake is van duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden, is volgens de wet niet toegestaan. Het proeftijdbeding was nietig en had daarmee eigenlijk nooit bestaan. En omdat het niet bestond kón Fit de arbeidsovereenkomst met Klaas niet opzeggen. Het gevolg was dan ook dat Fit Klaas moest betalen voor de verkeerde opzegging.

Wat niet hielp in deze zaak was dat Fit niets meer van zich liet horen. Een tijdig en juist advies had de procedure kunnen voorkomen, en daarmee ook de bijbehorende extra kosten. Maar Klaas maakte dat niet meer uit: zaak gewonnen!