Marijke Knol biedt meer dan een luisterend oor

Meppel - In haar praktijk aan de Werkhorst 23 coacht Marijke Knol mensen die te maken hebben (gehad) met verlies, in de breedste zin van het woord.

“Mijn praktijk heet Rouwverwerking Meppel, ik help nabestaanden om op een gezonde manier om te gaan met hun verdriet en de draad weer op te pakken. Maar ik coach ook mensen die op een andere manier iets of iemand verloren hebben. Denk aan het verlies van een relatie, baan of gezondheid”, zegt Marijke Knol.

Hobbelige weg

Marijke begon ooit als journalist, werd daarna docent aan Hogeschool Windesheim en ontwikkelde zich vanuit daar als volleerd coach. “Het klinkt voor sommige mensen misschien als een heel hobbelige weg, die ik heb afgelegd. Toch zie ik wel veel overlap. Het een zit in het verlengde van het ander.”

Zo ziet de Meppelse overeenkomsten in de manier waarop ze met mensen in gesprek gaat. “Als journalist probeer je mensen te lezen en bijvoorbeeld een uitspraak te analyseren. Dat bracht ik later op didactische wijze over op mijn studenten en toen ik daarna leerlingen en docenten mocht coachen, luisterde ik en liet ik ze doelen stellen. Die kennis en vaardigheden komen nu allemaal samen.”

Focus

Begin 2016 besloot Marijke zich volledig te richten op haar eigen praktijk, die ze al een tijdje naast haar werk runde. “Ik heb in de tussentijd veel boeken gelezen en opleidingen gevolgd. Daarnaast heb ik de opleiding Verlieskunde afgerond, dat vond ik heel interessant. Sindsdien heb ik Rouwverwerking Meppel breder getrokken en coach ik nu bij alle vormen van verlies.”

En dus helpt Marijke nabestaanden en mensen waarvan de relatie is stukgelopen, de kinderen uit huis gaan of die te maken hebben met afnemende gezondheid. “Er komen hier ook regelmatig mensen die door hun werkgever zijn gestuurd. Die zien dan dat het niet zo goed met ze gaat. Vaak zitten de werknemers niet zo goed in hun vel en zitten ze tegen een burn-out aan. Dan hoop ik altijd maar dat het niet te laat is. Dan gaan we graven: waar zit het probleem? Soms komt het doordat mensen moeilijk ‘Nee’ kunnen zeggen. Dat is wel echt iets van deze tijd. Bewustwording is toch wel de basis, vanuit dat punt kun je naar een soort tweede leven toe gaan werken.”

Tweede leven

Hoe verdrietig de mensen die bij Marijke komen ook zijn of hoe ellendig ze zich ook voelen, als NOBCO-gecertificeerd beroepscoach weet ze wel hoe om te gaan met situaties. “Mensen houden altijd hun karakter en humor. Dat relativeert enorm. Wat wel belangrijk is, is dat mensen zelf écht willen. Soms zijn ze door iemand gestuurd en zeggen ze: ‘Daar wil ik niet over praten’, dat vind ik geen probleem hoor. Dan doen we het niet, maar dan is de kans dat hij zijn doel bereikt kleiner. Als mensen diepgewortelde problemen hebben, verwijs ik ze trouwens door naar een specialist. Ik werk een dagdeel in de week bij Spectrum Medisch Centrum en weet dus precies bij wie ik moet aankloppen. Hoe dan ook, we komen er samen wel uit.”

Kijk voor meer informatie op: rouwverwerkingmeppel.nl