De Taalmannetjes
Door De Taalmannetjes

#rotmaatregel

Dankzij de VVD kunnen De Taalmannetjes nooit meer het gaspedaal intrappen zonder dat het woord 'rotmaatregel' door hun hersenpannen zoeft.

Rotmaatregel. Ineens was het woord er. Premier Mark Rutte zei het vorige week. Zijn partijgenoot en fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD) zei het ook. Sterker nog: de hele VVD zei het. De partij stuurde een mail naar alle leden, waarin de term in de eerste dertien woorden drie keer genoemd werd. #rotmaatregel was afgelopen woensdag zelfs een tijdlang trending op Twitter.

Wat was er nu aan de hand? Werden huiseigenaren verplicht om houten kozijnen te vervangen door een kunststof variant? Was er een middel om fruit langer vers te houden? Waren de koelkasten van het mortuarium verbeterd?

Nee, nee en nee.

De maximumsnelheid in Nederland ging omlaag. De coalitie besloot om de snelheid op de snelweg omlaag te schroeven van 130 naar 100 kilometer per uur. Door de verlaagde stikstofuitstoot zou er volgens de VVD meer stikstofruimte komen voor bouwprojecten en dat zou dan weer banenverlies voorkomen. Iets zachter rijden, iets meer mensen met een dikke boterham.

Al met al een ‘rotmaatregel’.

Het werd ons algauw duidelijk dat een taalkunstenaar (lees: spindoctor) binnen de VVD in allerijl de term ‘rotmaatregel’ had bedacht. Het gevolg: prominente VVD’ers voerden een toneelstukje op dat nogal op de lachspieren werkte. Had het gewoon omgedraaid. „We gaan minder hard rijden. Veiliger én beter voor het milieu. Een topmaatregel!”

De Taalmannetjes begrepen er in ieder geval niets van. Zij zien de verlaging van de snelheid als een maatregel waarvoor veel mensen – uiteindelijk – best begrip kunnen opbrengen. Leuk is anders, maar ach, als je mensen aan het werk kunt houden, dan is het toch niet zo’n moeite om iets minder hard te rijden? Voor Rutte en Dijkhoff kennelijk wel.

De VVD bezigde afgelopen week zo vaak ‘rotmaatregel’ dat wij in ieder geval medelijden kregen met Dijkhoff en Rutte. Bij dezen willen we dan ook ons medeleven tonen met de VVD die de rottigste beslissing in haar bestaan moest nemen.

Rotmaatregel. We zullen het woord nooit meer vergeten als we het gaspedaal intrappen.

Contact? detaalmannetjes@ndcmediagroep.nl