Gemeente mocht niet meer betalen voor boerderij Kruidhof

Staphorst - De Hersteld hervormde kerk in Staphorst heeft de meest besproken boerderij van de gemeente gekocht, terwijl ook Museum Staphorst het pand graag wilde. De gemeente was aan zet, maar de kerk ging er met de buit vandoor. Volgens wethouder Financiën Lucas Mulder is de reden simpel: de gemeente mocht door de regelgeving niet meer betalen.

Museum Staphorst wilde de meubelmakerij van Kruidhof al jaren kopen. De boerderij ligt schuin voor het museumcomplex en de stichting wil meer armslag om op die wijze het culturele hart van Staphorst te worden. Ze keek naar de gemeente. Die zou het moeten betalen. De gemeenteraad had het gemeentebestuur in 2017 al opgedragen om alle mogelijke moeite te doen om de hoeve te bemachtigen. Dat lukte niet. Vorige week kocht de Hersteld hervormde kerk de boerderij met daarbij een voormalige winkel. De aankoop ligt schuin tegenover de kerk.

Plafond

Wethouder Lucas Mulder geeft aan dat er qua wet- en regelgeving een plafond is wat de lokale overheid mag betalen in verhouding tot de getaxeerde waarde. „Als je over dat bedrag heengaat, wordt dat gezien als staatssteun voor in dit geval een particulier. Dat mag niet. Dat mogen wij als openbaar bestuur niet doen. We hebben besloten niet over de plafond heen te gaan om problemen te voorkomen.”

Het was volgens Mulder bij de gemeente bekend dat er ook een andere gegadigde was, naar later bleek de kerk. Die kon wel meer betalen, waardoor de boerderij niet naar de burgerlijke gemeente, maar naar de kerkelijke gemeente gaat. Voor Museum Staphorst is er mogelijk nog een sprankje hoop. De kerk heeft nog geen concrete plannen met de boerderij. Wellicht is er een verbinding te leggen.