Vollenhove krijgt weer een strand

Vollenhove - Het is niet de tijd van het jaar om deze zomerse foto van de drukte bij Paviljoen Zwemlust in Vollenhove uit circa 1935 te plaatsen, maar is wel actueel. Want vorige week maakte wethouder Marcel Scheringa bekend dat het stadsstrand bij ’t Akkertien in Vollenhove er dan toch echt lijkt te komen.

De ontsluitingsweg kan nu over een stuk land van de initiatiefnemer, zodat het strand met paviljoen, visvijvers en botterwerf aangelegd kunnen worden.

Daarmee krijgt Vollenhove dus weer een strand. De Vollenhoofse ondernemers Luut de Lange en Barend Velsen roken ondanks de economische crisis in de jaren ’30 hun kans en zagen handel in het strand. Er kwamen een paviljoen, een tiental badhokjes, een tennisbaan, afgebakend zwemwater en er werden roeibootjes verhuurd. In mei 1933 opende paviljoen Zwemlust aan de Vollenhoofse Zuiderzeekust feestelijk zijn deuren. Meteen al op tweede pinksterdag waren er maar liefst 4.000 gasten, bijna driemaal zoveel als het inwonertal van de stad. Enkele seizoenen lang was Vollenhove dé badplaats van het oosten.

In 1937 verschenen echter baggeraars voor de aanleg van de ringdijk van de Noordoostpolder. Hierdoor verdween het mooie uitzicht en vermoedelijk ook het heldere water. De drooglegging van de polder betekende het einde voor het succesvolle paviljoen.

Tegenwoordig staat op de oorspronkelijke plek van paviljoen Zwemlust een grote camping, 't Akkertien op de Voorst, waar dus het strand met paviljoen binnenkort weer herrijzen.