Aangekondigde boerenacties zijn begonnen: tientallen trekkers langs A28

De boerenacties zijn begonnen. Langs de A7 bij Leek staan aan de noordkant tientallen trekkers. Er worden tussen de 70 en 100 voertuigen verwacht. Ook bij Groningen, Scheemda en langs de A28 bij Hoogeveen en Pesse is het druk.

„Dit laat zien dat de actiebereidheid onder boeren nog steeds groot is”, zegt woordvoerder Piet Postma van steungroep Niezijl, van de Farmers Defence Force. Met de actie willen ze de onderhandelingen met minister Carola Schouten kracht bij zetten.

De trekkers staan bij Leek niet op de oprit maar op de ventweg. Veel vrachtwagenchauffers betuigen hun steun door te toeteren.

 

Waar staan de boeren langs de snelwegen?

Langs de A7 bij Leek, Frieschepalen, Julianaplein, Kolham, Zuidbroek en Winschoten.

Langs de A28 bij Assen-Noord, Rogat, Hoogeveen, Pesse, Veeningen, Zuidwolde en De Lichtmis.

Langs de A37 bij Geesbrug/Nieuwlande, Erica, Klazienaveen, Wachtum en Hoogeveen.

(Heb je elders ook trekkers gespot? Mail naar redactie@dvhn.nl. Bedankt!)

 

Assen-Noord: Melkveehouders en akkerbouwers

Langs de A28 bij Assen-Noord staan zo'n tien boeren, melkveehouders en akkerbouwers. Berend van Veen uit Ubbena had er eigenlijk geen tijd voor, vertelt hij, maar hij wilde toch zijn gezicht even laten zien. „Voor de politiek is dit een mooi tijdstip, voor de boeren niet”, legt hij uit. „Maar we moeten toch van ons laten horen.”

 

Volgens Van Veen zijn de boeren een makkelijk doelwit om de problemen van de stikstofcrisis of af te wentelen. „We zijn maar een klein ploegje. Maar heel Nederland vreet van ons.”

 

Pesse: 'Zo naar huis want de koeien moeten gevoerd'

Bij Pesse staan boeren aan beide kanten van de A28, met in totaal een stuk of dertig trekkers. De sfeer is gemoedelijk, zegt verslaggever Jeroen Kelderman. De boeren zijn vrolijk en er is een caravan met koffie. „We staan hier om de collega's te steunen die met de minister aan het onderhandelen zijn”, zegt veehouder (en gemeenteraadslid) Bert Otten uit Fluitenberg. „Om twee uur gaan we terug naar huis want de koeien moeten gevoerd.”

 

Waarschuwingen en indianenverhalen

„We willen de onderhandelingen over de aanpak van de stikstofcrisis steunen en tegelijkertijd een waarschuwing afgeven”, aldus Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force, initiatiefnemer van de actie, waaraan ook bouwers meedoen.

„Het is alweer een paar weken geleden dat iedereen ons in actieverband heeft gezien, maar we staan nog steeds op scherp. Honderden leden hebben zich aangemeld”, zegt Van Maanen. Dat er wegen geblokkeerd gaan worden, doet hij af als ‘indianenverhalen’.