OM: runderen in Wapserveen zwaar ondervoed

Zwolle/Oldemarkt/Wapserveen - Een veehouder uit Wapserveen heeft volgens het Openbaar Ministerie zijn runderen verwaarloosd. Ook een slachterij uit Oldemarkt, die een van de verzwakte dieren vervoerde, stond maandag terecht.

Tegen de boer is maandag een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist voor het ernstig verwaarlozen van zijn runderen. Daarnaast eiste de officier van justitie in Zwolle een werkstraf van 150 uur en dreigt stillegging van het bedrijf met een halfjaar als de 53-jarige veehouder uit Wapserveen opnieuw over de schreef gaat.

Kalf had uitdrogingsverschijnselen

Een kalf viel de controleurs duidelijk op tijdens een controle op 25 februari dit jaar op de biologische boerderij. Het reageerde amper, had uitdrogingsverschijnselen en was te zwak om op te staan. Het dier had in die conditie niet vervoerd mogen worden, maar ging de volgende dag toch op transport naar een slachterij in Oldemarkt.

‘Niet geschikt voor menselijke consumptie’

Het slachthuis zelf onderschepte het kalf na ontvangst al met de constatering dat het niet voor menselijke consumptie geschikt was. Toch werd ze maandag voor de strafrechter gedaagd. Die zaak ging echter niet door, omdat het bedrijf dat gedaagd is, onder die naam niet meer bestaat. Het OM zal de nieuwe handelsonderneming moeten dagen, of het hierbij moeten laten.

Ontkenning

De veehouder zei de rechters dat van ondervoede dieren geen sprake was. Dat het kalf ziek was en dus medicatie nodig had, ontkende hij. Daarmee ontkende hij ook gefraudeerd te hebben: in het transportformulier gaf hij ook aan dat het kalf niet ziek was.

Te mager

Volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, die op het erf onderzoek deed, was dit wel het geval. Het kalf was enkele dagen eerder door een stierenkalf aangepakt, zei de veehouder, en was uit bescherming apart gezet. Het kalf was nog maar een paar dagen bij de koe weg en was daarom mager. Een drinkbak met viesbruin drinkwater vol algen kon door de dieren genegeerd worden, stelde de boer, want er stonden nog drie drinkbakken die weer niet door de NVWA gecontroleerd zijn. Twee dagen na de controle liet B. 22 runderen afvoeren. Zes daarvan waren te mager om geslacht te worden, zo constateerde de betrokken slachterij.

‘Onderzoek te summier’

Dat er meer runderen vermagerd waren, komt omdat hij weidegrond van Natuurmonumenten gebruikt. ,,Daar mag ik de dieren niet bijvoeren.'' Runderen houdt hij inmiddels niet meer. Hij is de controles door de NVWA zat, zei hij. Volgens zijn advocaat is het onderzoek van de NVWA veel te summier geweest. Alleen 'muf ruikend voer' is wel erg mager om te constateren dat het niet voldeed, zei hij. ,,Onderzoek dat voer dan in een laboratorium'', zei hij. En juist dat is niet gebeurd. Het vonnis volgt op 9 december.

 

Michiel Satink