OM eist 3 jaar cel voor dodelijk ongeval Balkbrug

Zwolle/Balkbrug – Voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval op de N377 bij Balkbrug is dinsdag 3 jaar cel tegen een 34-jarige man geëist. De man werd aanvankelijk doodslag verweten, maar de officier van justitie acht dat niet te bewijzen.

Naast de celstraf is een rijontzegging van 5 jaar geëist. Het ongeval op 31 mei heeft veel levens in de war geschopt, bleek uit de slachtofferverklaringen in deze drukbezochte zaak.

De 34-jarige man uit Litouwen reed op deze warme voorjaarsdag op de N377 terwijl hij onder invloed van amfetamine was. Het gebruik van amfetamine leidt tot zelfoverschatting, onjuiste risico-inschatting en verminderde oplettendheid, las een van de rechters voor.

Terwijl de overige weggebruikers circa 100 kilometer per uur reden, besloot de verdachte in te halen. Dat inhalen ging vrij traag, stellen getuigen. Weggebruikers op de andere weghelft schoven op om de man ruimte te geven. Nadat hij een Ford Fiësta had ingehaald, maakte hij opnieuw dezelfde manoeuvre.

Diverse getuigen verklaarden later dat ze toen beseften dat het niet goed kon aflopen. De verdachte wist nog naar de rechter weghelft te komen, maar de linkerzijde van zijn Volkswagen Golf raakte de tegemoet rijdende Toyota Starlet. De bestuurder daarvan verloor de macht over het stuur en knalde bovenop de Ford die achter de verdachte reed.

De Golf stopte even later, de verdachte stapte uit en rende de weilanden in. De vrouw in de Ford bleef zwaargewond achter. De man in de Toyota overleed.

,,Ons fijne gezinsleven is kapot. De jongens missen hun vader, ik mis mijn man'', zei de vrouw die bij het ongeval in Balkbrug haar man verloor. ,,De dood van mijn man was niet gebeurd als je als een normaal mens had gereden. En met geduld in de rij was blijven rijden.''

Ook het leven van de vrouw in de Fiësta kwam na 31 mei op zijn kop te staan. Door hersenletsel is ze niet langer in staat met grote groepen kinderen te werken. Zelf koken gaat amper, autorijden kan voorlopig niet meer.

De verklaringen deden de verdachte wel wat. ,,Maar ik kan de klok niet terugdraaien'', zei hij via de tolk. Maar waarom rende hij na het ongeval weg, wilden de rechters weten. ,,Ik weet het niet, ik was in shock.'' Ook bleek op de zitting dat hij zonder geldig rijbewijs en onverzekerd rondreed. Dat laatste maakte het voor de slachtoffers nog erg lastig om hun schade te claimen.

Het Openbaar Ministerie had doodslag en een poging doodslag in het verkeer ten laste gelegd. Iets dat niet heel vaak voorkomt. Maar de officier vond dat toch niet bewezen. De verdachte heeft niet bewust de aanmerkelijke kans op de dood aanvaard, stelde de officier van justitie. ,,Hij meende immers dat de weg vrij was en is toen gaan inhalen. Dat hij onder invloed reed, maakt dit oordeel niet anders.''

Wel is sprake van zeer onvoorzichtig rijgedrag, vond de officier. ,,En ik neem het verdachte kwalijk dat hij zulke grote risico's heeft genomen.'' Volgens advocaat Dick-Pieter Poppe zijn de gevolgen groot, maar dat betekent niet dat zijn cliënt roekeloos heeft gereden.

De uitspraak van de rechtbank volgt op 10 december.

Door Michiel Satink