Nieuw PFAS-norm Staphorst is ‘stap in de goede richting’

Staphorst - Staphorst heeft gisteren de PFAS-norm van 0,7 microgram per kilo vastgesteld. Volgens bouw-actieleider Klaas Kooiker uit Staphorst is het een stap in de goede richting.

De Omgevingsdienst IJsselland stelt de norm van 0,7 voor, voor de betrokken gemeenten. Door de norm aan te passen, kan het grondverzet in de regio worden hervat, zegt de gemeente Staphorst. „Ik ben blij dat dat we met de gemeente deze stap gezet hebben. Dit betekent voor projecten in de grond-, weg- en waterbouw meer duidelijkheid en voortgang”, zegt wethouder Lucas Mulder.

Bouwprotest

Klaas Kooiker, bouwondernemer uit Staphorst, was een van de initiatiefnemers van het bouwprotest waarbij het Malieveld vol stond. Het was Kooiker die een paar maanden geleden met collega grondondernemer Arnold Tuytel uit Oud-Alblas in contact kwam over de nieuwe PFAS-regels. Die regels zorgen ervoor dat grondverzetbedrijven op slot zitten.

Ze besloten de werkgroep en nu Stichting Grond in Verzet te starten om de politiek tot actie te dwingen. Volgens Kooiker is de norm van 0,7 „een stap in de goede richting, maar zeker niet voldoende. Het punt is ook dat in veel regio’s en gemeenten andere normen gelden. We kunnen een beetje werken, maar het is overal weer anders.” Kooiker wil terug naar de oude norm en die was 3.

Omgevingsdienst IJsselland heeft onderzoek uitgevoerd om te bepalen hoe het met PFAS in de regio IJsselland in de bodem is gesteld. Omgevingsdienst IJsselland stelt de gemeenten voor de achtergrondwaarde voor landbouw en natuur vast te stellen op 0,7 microgram per kilo.

PFAS

PFAS betreft een groep stoffen waarvan een aantal stoffen op de lijst met (potentieel) zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) staat. PFAS worden al lang gebruikt in industriële processen en veel alledaagse producten, zoals brandblusschuim en cosmetica. Doordat de normen naar beneden zijn bijgesteld en PFAS praktisch overal in zit, kunnen vooral grondverzetbedrijven niet meer werken en het oplslaan van grond is tien keer zo duur.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!