Ondernemen in Meppel: Judith Veldhuis-Lampe
Door Judith Veldhuis-Lampe

De deurwaarder

Het zal u niet zijn ontgaan: deze week werd een stel uit het nabijgelegen Nieuwleusen door de strafrechter veroordeeld tot vier jaar cel. Dat is een flinke straf. De reden: poging tot doodslag van een deurwaarder. Wat was er aan de hand?

Ondernemer Dennis had een transportbedrijf. Er waren problemen, die stapelden zich op, en uiteindelijk werden diverse procedures gevoerd. Dennis verloor de procedures en moest tonnen betalen. Dat was ongetwijfeld een rampzalige uitkomst. Hij betaalde dan ook niet, waarop de deurwaarder langs kwam.

Een deurwaarder is een ambtenaar benoemd door de Kroon. Hij of zij verricht ambtelijke werkzaamheden, bijvoorbeeld het uitbrengen van een dagvaarding, het betekenen van het vonnis en het leggen van beslagen. De deurwaarder is dus betrokken bij de start van de procedure en bij het einde.

In het vonnis staat wat iemand moet betalen en waarom hij daarvoor is veroordeeld. De deurwaarder is bevoegd ervoor te zorgen dat iemand aan het vonnis voldoet. Betaal je niet, dan kan de deurwaarder beslag leggen op bijvoorbeeld het loon, het huis of de inboedel. Zo komt het geld dan alsnog binnen. De deurwaarder is daarmee niet per definitie de meest populaire bezoeker.

Zo ook bij Dennis. Zijn partner Sophie, met een van haar vier kinderen op de arm, zag de deurwaarder al aankomen en greep een metalen buis. Daarmee ging zij de deurwaarder te lijf. Even later kwam Dennis thuis, hij greep een stang en deed mee. Samen hielden ze gedurende maar liefst anderhalf uur de deurwaarder vast en mishandelden hem. De man liep daardoor zware verwondingen op. Hij brak onder meer een voet, kuitbeen en ellepijp. Hij heeft bovendien nog altijd moeite om zijn werk te kunnen doen. Dat is ook niet verwonderlijk na zo’n aanval.

Dennis en Sophie dachten, zo bleek op de zitting, daar heel anders over. Zij zagen zichzelf als slachtoffer van een complot. Bovendien meenden ze dat de deurwaarder misschien zichzelf letsel had toegebracht om de zaak verder op te blazen. De rechter maakte daar korte metten mee: vier jaar cel, waarbij de rechter er rekening mee hield dat Dennis en Sophie vier kinderen hebben. Niet alleen de deurwaarder is dus de dupe van deze aanval. Dennis en Sophie moeten de deurwaarder tot slot nog 22.500 euro schadevergoeding betalen.