Lees hier de verklaring van alle kinderen van Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D.

De vier oudste kinderen van het Gerrit Jan van D., waarvan een deel jaren onder de radar leefde op een boerderij in Ruinerwold, hebben besloten eenmalig hun kant van het verhaal te doen. Het gaat hier om de ontsnapte jongen (25) die aanklopte bij café De Kastelein in Ruinerwold en drie kinderen die eerder al het gezin zijn ontvlucht.

Op 13 oktober zorgt zoon Jan (25) in één klap voor wereldnieuws als hij aan een lokale bareigenaar vertelt dat hij is weggelopen en hulp nodig heeft. Daarop wordt de politie ingeschakeld en al snel blijkt dat Jan, samen met zijn broertje en 4 zusjes, jarenlang een spookleven heeft geleid op een boerderij in Ruinerwold.

Zij zouden daar, gebukt onder een door vader Gerrit Jan van D. zelf opgelegde religie, een geheim en ongeregistreerd leven hebben geleid. Ineens was daar een gezin van zes onbestaande kinderen en hun vader. Sinds enkele weken zit vader Gerrit Jan van D. in voorarrest en leeft in beperking, hij heeft dus geen contact met zijn negen kinderen. Vandaag hief het OM deze beperkingen op en maakte de nieuwe tenlastelegging bekend.

Op 21 januari zal de vader voor het eerst voor de rechter verschijnen. Ondertussen proberen alle kinderen te begrijpen en verwerken wat er is gebeurd. Eerder al ontsnapten twee oudere broers en een zus aan de voor hen niet langer houdbare situatie. Zij vertelden hun nieuwe omgeving nooit wat er is gebeurd. Zij hebben nu, samen met de onlangs weggelopen Jan, besloten hun kant van het verhaal te doen in een documentaire.

Statement oudste vier kinderen Van D.

‘Liever hadden we nooit verteld over deze periode, maar de situatie dwingt ons nu in een positie dat we wel móeten reageren. Het alternatief is namelijk dat we verhalen moeten lezen en op televisie moeten zien die niet kloppen, zoals nu al gebeurt. Er wordt veel over ons gezegd en geschreven en in sommige beschrijvingen herkennen we onszelf volledig, maar in andere totaal niet. We willen daar duidelijkheid over geven zodat we ons leven als gezamenlijke kinderen uit dit gezin uiteindelijk weer kunnen oppakken. Maar dan op ons tempo en op momenten dat wij daar aan toe zijn’.

‘Wij herkennen ons in de tenlastelegging en vertrouwen op een goed rechtsverloop. Verder willen wij voor nu geen inhoudelijke mededelingen doen’, reageren zij op het persbericht van het OM dat eerder vandaag werd gepubliceerd.

Statement vijf jongste kinderen

‘Wij kunnen ons vinden in de tenlastelegging van onze vader. Dat komt omdat wij een andere ervaring hebben dan onze oudste drie broers en zus. Onze levens hoeven we niet op te pakken, want ons levensdoel is niet veranderd, alleen onze omgeving.’

‘Het is voor ons hele gezin heel pijnlijk dat er een kloof is ontstaan tussen ons en onze oudste broers en zus. Wij hebben van onze vader geleerd om je geluk te zoeken in je relatie met God, en je onderwijs in eigen hand te nemen. En daar geloven wij nog steeds in. Wij definiëren geluk niet als het ‘afgescheiden leven van de maatschappij’, dat was ook nooit de bedoeling maar dat is nou eenmaal zo gelopen. Het idee om aan een documentaire mee te werken bevalt ons wel, maar wij willen dit eerst met onze vader overleggen.’

‘Verhaal gaat ieders voorstelling te boven’

Documentairemaker Jessica Villerius: ‘Dit is een verhaal dat natuurlijk ieders voorstelling te boven gaat. Uitleg over hun ervaringen laat zich niet vangen in een snelle reactie, een quote in het nieuws en zelfs niet in een uitgebreid interview in een krant. Als mij iets duidelijk is geworden tijdens onze ontmoetingen, dan is het wel dat niets is wat het lijkt en dat het nog veel complexer is dan iedereen wellicht dacht. Ik denk dat het goed is dat de kinderen er in deze kwetsbare situatie, waarin er veel druk op hen wordt gelegd, voor hebben gekozen om hun verhaal eenmalig, gedetailleerd en vooral, op hún tempo te doen.’