Supermarktovervaller (28) uit Emmen knipt enkelband door vanwege huilende moeder

Emmen / regio - ,,Het ging me echt aan het hart mijn moeder weer zo te zien huilen. Vreselijk. Ik heb mijn enkelband afgedaan en hem thuis neergelegd.” Dat vertelde een 28-jarige Emmenaar donderdag bij de rechtbank in Assen. Hij is veroordeeld tot 11,5 jaar cel voor meerdere overvallen.

De man zou in december voorwaardelijk vrijkomen. Die kans heeft hij wat het Openbaar Ministerie betreft verprutst.

In april 2012 werden hij, zijn broer en nog een aantal Emmenaren opgepakt voor overvallen op supermarkten in onder andere Dwingeloo, Roden en Schoonebeek en een casino in Ter Apel. Op de ochtend dat ze werden opgepakt, zaten ze verstopt in de bosjes bij de supermarkt in Sleen hun kans af te wachten om ook die te overvallen.

In 2014 bepaalde de Hoge Raad uiteindelijk dat de man 11,5 jaar moest zitten. Na twee derde deel van hun straf komen veroordeelden voorwaardelijk vrij. Dat zou bij de supermarktovervaller gebeuren op 20 december.

Rijden zonder rijbewijs

Sinds augustus dit jaar was hij vrij om te resocialiseren met een enkelband. Hij had een kamer in Schoonoord en dagbesteding bij FC Emmen. Het ging mis toen hij in oktober in Emmen werd opgepakt in een auto, terwijl hij geen rijbewijs heeft.

Omdat dat een misdrijf is, moest hij zich melden in de gevangenis in Veenhuizen voor een zogenoemd correctiegesprek. Hij had gehoord dat hij kleding moest meenemen. ,,Toen wist ik al hoe laat het was. Ik was van plan te gaan, had mijn tas gepakt en ben naar mijn moeder gegaan. Die moest zo huilen. Ze had me al zolang moeten missen. Ook mijn vriendin en zusje waren heel verdrietig. De druk op mijn was zo groot. Toen heb ik de enkelband doorgeknipt.”

Drie weken later werd de man op straat in de Emmer wijk Emmerhout opgepakt. ,,Ik ben ook niet gevlucht na het doorknippen van de enkelband. Al die tijd ben ik bij mijn moeder en vriendin geweest. Als ik niet was opgepakt, had ik mijzelf ook gemeld, want het voelde niet goed. Ik kon mijn werk niet meer doen en niet meer naar de sportschool en dat doe ik heel graag.”

Vechten in de gevangenis

Het OM eiste dat de Emmenaar nu weer in de gevangenis blijft en pas volgend jaar december voorwaardelijk vrijkomt. De reden daarvoor is niet alleen het doorknippen van de enkelband en het rijden zonder rijbewijs, maar ook meerdere incidenten in de gevangenis de afgelopen jaren. Hij is een paar keer gepakt voor vechtpartijen.

Zijn begeleiders van de gevangenis in Veenhuizen waren in de rechtszaal positief over de man. Advocaat Dennis Vlielander vroeg de rechtbank daarom hem minder zwaar te straffen. Hij pleitte ervoor zijn cliënt over drie maanden opnieuw vrij te laten, zodat hij verder kan resocialiseren, in plaats van over een jaar.

Uitspraak: 12 december.