Dorpsraad IJhorst heeft 20 mille extra nodig voor uitkijktoren

IJhorst - Toeristen hadden al de uitkijktoren in IJhorst moeten beklimmen om uit te kijken over het Reestdal. De toren staat er nog niet. Dorpsraad IJhorst-Lankhorst heeft meer geld nodig.

De gemeente is akkoord, Landschap Overijssel, het budget van 85.000 euro is ook binnen. Toch is er 20.000 euro extra nodig. Dat was niet voorzien.

Het ontwerp was voor het grootste deel van hout, maar het is te ingewikkeld om dit allemaal met vrijwilligers te doen, zo bleek. Daarom paste de Dorpsraad het ontwerp aan met meer staal. Dat is simpeler, maar ook duurder. Professionals moeten de staalconstructie maken. Om die reden staat de toren er nog niet.

Volgend jaar

De dorpsraad moet nog 20.000 euro bij elkaar schrapen. „Wij hebben al lief naar de gemeente Staphorst gekeken, maar die reageerde nog niet”, zegt dorpsraad-bestuurder Bert de Weerd. Hij denkt dat de toren in de tweede helft van volgend jaar gerealiseerd kan worden.

Het plan om nabij het dorp een toren te bouwen komt voort uit het project Dorpsplan Plus. Een jaar of 6 geleden maakte het dorp in het kader van de leefbaarheid allerlei plannen. Een beleefroute kwam er al, net als een geitenweide, een sponsortocht en een kleine brede school. De uitkijktoren was ook een idee. De toren moet de economie in het dorp een impuls geven.

Het dorp wil niet zomaar een toren. Daar zit een nostalgisch gevoel achter. In het verleden stond er ook een uitkijktoren bij De Witte Bergen. Dat nostalgische element combineert de Dorpsraad met de wens het economisch draagvlak onder het dorp te versterken.