Tijd van midwinterhoornblazen breekt aan

Dalfsen - Een roep uitbrengen en wachten op een antwoord. Dat is de essentie van het ‘bloazen’op een midwinterhoorn.

Rinus Reuvekamp, oprichter van de midwinterhoornbloasgroep Dals’n, kan er uren over vertellen. De leden van de groep zijn bij veel buitenactiviteiten aanwezig, zoals wandelingen. „We proberen de wandelaars te verrassen zodat er voor hen ook iets mystieks is.”

Als mooiste ervaring noemt hij het blazen bij een bevroren weiland met op de achtergrond bos. „Dan komt het geluid weer terug”.

Voor de groep breekt een drukke tijd aan want de periode van blazen is kort: van de eerste zondag van advent (1 december) tot en met Drie Koningen (op 6 januari). De midwinterhoornbloasgroep bestaat uit 30 leden, die al wekelijks oefenen om in vorm te komen voor deze periode van het jaar.

Natuurtonen

Rinus Reuvekamp kocht zijn eerste midwinterhoorn in 1999 in Denekamp en oefende bij zijn boerderij aan de Ankummerdijk waar hij toen woonde. „Ik heb het me zelf aangeleerd maar vooral ook door naar anderen te luisteren. Het ritueel moet je onthouden, het is geen liedje. De hoorn heeft 6 à 7 natuurtonen. Alles moet je doen met je lippen. Belangrijk om te weten is dat je niet mag blazen als je een ander hoort.”

De chauffeur van de tankauto die bij zijn boerderij kwam, kreeg ook interesse en kocht een hoorn. „In 2002 was er al een groep van ongeveer 10 leden en in 2013 hebben we als groep de stichting opgericht.” Dit jaar staan er 30 optredens op het programma. Reuvekamp: „We houden ieder jaar een workshop, die bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur. Vooraf, in september, gaan we met een kleine groep naar een van de leden die over een bos beschikt. Dan gaan we berken- of wilgenhout zoeken voor het maken van een hoorn. We noemen dat bos nu al het Midwinterhoornbosje.” De eerste 6 bijeenkomsten zijn bedoeld om van de stammetjes een midwinterhoorn te maken en de laatste 2 zijn voor het leren blazen. Het blazen is niet alleen een activiteit voor mannen. De huidige groep bestaat uit 4 vrouwen en 21 mannen. Daarnaast heeft de vereniging 5 jeugdleden. Een van de vrouwelijke leden is Hilde Nijhoff. Ze maakte in oktober ‘96 kennis met de hoorn en kocht haar eerste exemplaar in 2002. Ze is door de mannelijke leden in 2015 gevraagd zich bij de groep aan te sluiten. Haar echtgenoot Evert is gespecialiseerd in houtbewerking en maakt de hoorns voor haar. Iedere hoorn heeft zijn eigen geluid en die wordt steeds mooier. Over de contributie bijdrage stelt Reuvekamp: „Als je meeblaast heb je je contributie al betaald.” Voor de jeugd heeft de groep een aantal hoorns die ze in bruikleen geven. Over de historie van het blazen gaan verschillende legendes de ronde; van boze geesten verjagen, met een melodie angst aanjaagt tot een boodschap overbrengen; zoals de geboorte van een baby. Reuvekamp noemt verder de inzet van de hoorn in de smokkeltijd en als waarschuwing voor naderende razzia’s. De Dalfser groep bereidt zich ook voor op de komende open kampioenswedstrijden van 4 januari van Noord-, Midden- en Oost-Nederland. Kampioen wordt de deelnemer die het mooiste geluid maakt.

Reuvekamp legt uit: „Dit wordt bepaald door een jury van 3 personen, die in een geblindeerde ruimte zitten. Alle deelnemers hebben een nummer. De jury let op zuiverheid, melodie en techniek en geeft punten van 0 tot 10. Er wordt gestreden in 3 verschillende klassen: jeugd tot en met 16 jaar; klasse traditionele hoorn en laatje hoorn. We verwachten zo’n 70 deelnemers. De wedstrijden worden gehouden bij het Boskamp in Dalfsen.

Reuvekamp verwijst ook nog naar een demonstratiebijeenkomst die de leden in Staphorst op 9 december in de openbare bibliotheek van 18.00 uur tot 20.00 uur houden.

Door Rieks Folkerts