Opoe's Erfenis krijgt nieuwe eigenaar

Ruinerwold – Henk Smit stopt na vijftien jaar met zijn nostalgische winkel Opoe’s Erfenis in Ruinerwold. Dat heeft hij in een openbare brief aan het dorp laten weten. ‘Met pijn in het hart’, zegt hij er bij. De winkel blijft overigens gewoon bestaan, deze wordt overgenomen door Mark Emmink Catering. Vanaf komende week wordt Wemmie Kooiker het vaste gezicht van Opoe’s Erfenis.

De 54-jarige Henk Smit is al meer dan veertig jaar diabeet, maar de twee herseninfarcten die hij in een jaar tijd te verwerken kreeg, doen hem de das om. ‘Ik liep al anderhalf jaar op mijn tenen, ik had zelfs geen puf meer voor de ijskarren, die overigens hartstikke goed draaiden’, vertelt Smit. ‘Ik probeerde ijs in de winkel te verkopen en daar zat goed de loop in. Maar ik ben moe en versleten.’

Wel opgeknapt

In een interview dat later deze week in de Meppeler Courant verschijnt, zegt hij dat nog niet helemaal te weten. ‘Ik ben wel opgeknapt van de zomer, het lijkt me wel leuk om een bus te rijden om jongeren met een beperking te brengen en te halen van school. De tijd zal het leren. Ik ga in ieder geval niet achter de geraniums zitten, ik moet zeker wat te doen hebben. Het is frustrerend dat ik niet alles meer kan, maar ik leg me er maar gewoon bij neer.’

Levenswerk

De winkel noemt hij zijn levenswerk, hij is gek op nostalgie en wist van de winkel een in de wijde omtrek populair bedrijf te maken. Opoe’s Erfenis blijft dus bestaan, gewoon op de huidige locatie. Voor de klanten verandert er verder niets. Op de website kunnen klanten dezelfde producten blijven bestellen en de openingstijden worden zelfs weer wat verruimd.

Henk Smit is blij dat de winkel na de zomer draaiende gehouden kon worden. ‘Met dank aan vrienden, familie, buren en bakkerij Ubak en alle medewerkers daar. Mijn grote dank voor al deze toppers.’ Wemmie Kooiker hoeft het overigens niet alleen te doen, ze krijgt hulp van Femmie en Maud en ze hopen met het oog op de feestdagen weer een massale toeloop naar Dijkhuizen 49.