Veelzijdig kleinkunstenaar schildert plezier

Meppel - Tom Monckton is schilder, acrobaat, mimespeler, kleinkunstenaar van een bijzonder genre. De Nieuw-Zeelander die in Finland woont, heeft een festivalprogramma van een uur samengesteld dat zowel in de openlucht als in theaters tot de verbeelding spreekt

Voorstelling: The Artist, Circo Aereo & Thom Monckton, zaterdagavond

Locatie: Schouwburg Ogterop, Meppel

Publiek: 150

Waardering: * * * *

 

De proloog is eenvoudig. Een toneel met een schilderende figuur, verscholen achter het doek dat hij bewerkt, lamp boven zijn hoofd, ezel, palet in de hand, een stelling met schilderijen en materialen, een bijna dode plant, tafel en stoel en zachte muziek die langzaam in volume toeneemt. De kunstenaar die als The Artist door het leven gaat, munt uit in spastische bewegingen. Hij lijkt een soort loser bij wie alles lijkt te mislukken. De situering werkt vervreemdend. 

Spiegel

Hij speelt een prachtig spel met een imaginaire spiegel die hem in contact brengt met zijn evenbeeld. Knap gevonden. Dan komt hij los. Hij laat atletische pasjes zien waarop Michael Jackson als hij nog in leven was jaloers zou zijn. De kolder slaat in alle hevigheid toe. Thom Monckton kan niet bij een vaas met penselen. Hij tovert met een trap, hangt aan de stelling en bewijst zijn acrobatische talenten. Hij brengt non-verbaal theater, maar niet in het hele programma. Hij maakt gekke geluidjes als hij een fruitmand analyseert om een stilleven te schilderen. Fascinerend zoals hij banen laat converseren en liefdevol met elkaar laat omgaan. Ondeugend en suggestief. Miniatuurtheater dat zelfs op afstand in de zaal indruk maakt.

Op een sympathieke manier nodigt hij een vrouwelijke bezoeker uit op het toneel om voor hem te poseren. Ze wordt zelfs gevraagd hem te schilderen. Het resultaat is verrassend. De spontane samenwerking versterkt het gevoel van intimiteit van deze voorstelling.

Een aantal grappen is weliswaar klein, maar wel spitsvondig. Als hij de opstelling van fruit voor het schilderen van een stilleven blijft wijzigen, komt de aap uit de mouw. Hij heeft er al een schilderij van. Alleen de kleur van de appel verschilt. Reden om deze appel een andere kleur te geven. Het is heerlijke nonsens.

Druppel

Alle scenes zijn met geluid en licht heel fijn op elkaar afgesteld. Vanuit de toneeltoren valt steeds op tijd een druppel water naar beneden, afwisselend in een theekopje of lawaai makend in een emmer.

Aan het slot stelt Thom Monckton al zijn schilderijen die een rol spelen in het programma op het toneel tentoon. Hij drinkt een wijntje alsof het een vernissage is. Uiteindelijk positioneert hij zich bij één van zijn schilderen waardoor schilderij en realiteit prachtig samenvallen. Een mooie vondst die resulteert in grote waardering van het publiek.

Nog één voorstelling in ons land en de Nieuw-Zeelander vliegt in de richting van zijn vaderland. Er volgt een Australische tournee. Mime, acrobatiek, schilderkunst, verfijnde verlichting en precieze afstemming van ondersteunend geluid. Deze ingrediënten maken The Artist tot een verrukkelijk uurtje onverwacht theaterplezier. Een programma dat ongetwijfeld in alle continenten aanslaat.

Ton Henzen