Koude nachtwacht Koekange verijdeld

Koekange - Mensen van de 'Zoekgroep Willeke Dost' zijn dit weekend meerdere keren door de politie weggestuurd bij de sloot naast de woning van de familie Mulders aan de Koekangerdwarsdijk in Koekange.

Meerdere vrijwilligers wilden daar in een tentje de wacht houden bij de locatie, waarvan zij denken dat het lichaam van de vermiste Willeke Dost zou kunnen liggen. Dat doen ze naar aanleiding van een aantal verontruste berichten dat anderen daar sporen wilden uitwissen. Uiteindelijk heeft niemand er in de koude nachten geslapen, overdag waren er wel steeds mensen te vinden van de ‘zoekgroep’. ,,Er heeft niemand geslapen, ook niet in een auto", reageert Jan Huzen, de amateurspeurder achter de besloten zoekgroep op Facebook.

Dat de bewakingsactie mislukt is, wil Huzen niet direct zeggen. ,,Wij willen de verantwoordelijkheid voor deze plek bij Justitie neerleggen, dit is mogelijk een plaats delict. Als je dit als Justitie zo laat liggen, is dat zeker geen goede zaak", vindt Huzen. ,,Wij hebben aangeboden de locatie te bewaken, maar worden nu weggestuurd."

Weggehaald

Zaterdagmiddag werd een tentje opgezet langs de sloot. In 1992 verdween het 15-jarige pleegkind Willeke Dost en er werd nooit meer iets van haar vernomen. De zoekgroep gelooft nog steeds dat Willeke achter de woning in de tuin begraven ligt. Het tentje werd zo neergezet, dat de vrijwillige bewakers zicht houden op de aangewezen plek. Tot tweemaal toen moest het tentje op last van de politie weggehaald worden. ,,Er mocht ook geen tent in de berm geplaatst worden", vult Huzen aan.

Een jaar geleden werd door justitie en politie gegraven, maar helemaal aan de andere kant van het weiland. Er werd niets gevonden, de huidige plek werd door Signi-honden onderzocht en daar sloegen ze aan. Ook radarbeelden geven aan dat er iets moet liggen dat op een lichaam lijkt. Op deze locatie werd in al die jaren nooit gegraven, omdat de recherche dacht dat het grond van de buren was.

Stroomversnelling

De zaak kwam afgelopen week in een stroomversnelling toen Amerikaanse experts hun bevindingen aan het coldcaseteam Noord-Nederland aanboden. Volgens Jan Huzen hebben deskundigen in Nederland, die mensen van de zoekgroep hebben benaderd met de vraag of daar een lichaam begraven kan liggen, aangegeven dat de contouren dusdanig zijn, dat het zeker een graf kan zijn. ,,Ze stelden allen onomstotelijk vast dat het met de schop is gegraven. De Amerikaanse deskundigen hebben aangeven dat er zeker een lichaam kan liggen."

De actie leidde wel weer tot landelijke publiciteit voor de zaak Willeke Dost, iets wat door de mensen van de zoekgroep sowieso wordt toegejuicht.