Zael toont schilderijen van berken: ‘Ieder mens is verbonden met een boom’

Meppel - In Zael is zaterdag de schilderijententoonstelling Ik ben Berk van kunstenares Willy-Anne van Gool uit Koekange geopend. Zij exposeert 15 schilderijen die verschillende aspecten van de berkenboom tonen en omlijst haar expositie met spirituele voorwerpen die afkomstig zijn uit het sjamanisme.

„Sjamanisme gaf mij bewustwording, liefde voor natuur, kennis van mijn grenzen, zien wat met mensen gebeurt”, zegt Van Gool. „Ieder mens is verbonden met een boom of plant in de natuur.”

Haar dochter, Cathelijne Filippo, opende de expositie. Zij vertelde kort over de ontwikkelingen van haar moeder en hoe deze tot de expositie hebben geleid. Klinisch psycholoog Ellen Rustige verzorgde gitaarspel tijdens de opening.

Willy-Anne van Gool groeide op als bakkersdochter in Haarlem en was jarenlang verpleegkundige in het Leidse Academische ziekenhuis. Rond haar 55ste begon haar ontwikkeling als beeldend kunstenaar. Tegelijkertijd voelde zij zich ook sterk aangetrokken tot het sjamanisme. Zij volgde hierin opleidingen, evenals in het Tai Chi Tao, een oude Chinese bewegingsleer.

De expositie is nog tot en met 13 januari 2020 te bezichtigen.