Bertha houdt haar flats binnen

Staphorst -Bertha wilde zaterdag niet schijten op het voetbalveld van VV Staphorst. De bonte melkmachine hield de keutel binnen. Desondanks vierde de voetvalverenging uitbundig haar 60-jarige bestaan.

Zaterdag was het groot feest op sportpark Noorderslag. Het was een komen en gaan van belangstellenden die een pilsje dronken, kletsten over het wel en wee van de club. Het typeert de vereniging. “Dit is de mooiste club van Overijssel’, zegt Harry Schieving (79). Hij staat met een groepje oude maten te kletsen. “Ik heb hier tot mijn vijftigste gevoetbald”, zegt Harry. “Het is familie geworden. Je kent iedereen. Dit zijn een soort broers. Het gevoel is moeilijk uit te leggen, aldus Klaas Kooiker (57). “Bij uitwedstrijden regelen we een bus en we gaan met vijftig man op pad”, voegt Albert Knol toe.

Hoe kan het dat de vereniging uit Staphorst het al jaren zo goed doet, hoofdklasse speelt? “Wij boeren moeten werken voor ons geld. Geen geleuter, aan de slag. Dat zie je ook op het veld bij VV Staphorst en dat geldt ook voor plaatsen als Spakenburg en Urk. Het is een mentaliteitskwestie. Nooit de kop laten hangen, maar ervoor gaan; knokken voor elk punt”, zeggen de heren met een biertje op de lip.

Dat zegt ook Popko Schuitema, oud-hoofdtrainer en sindsdien clubman pur sang. “Ik had en heb een grote mond. Eerst keken de Staphorster de kat wat uit de boom. Ik voegde de daad bij het woord. Lullen, maar ook poetsen. Als je het vertrouwen krijgt, gaan ze voor je door het vuur en ik voor hen. Het is familie geworden. Er zijn tientallen vrijwilligers die alles doen voor de club. Gewoon heel bijzonder.”

‘We zijn een no-nonsense club met een enorme betrokkenheid bij jong en oud en niet alleen vanwege het voetbal wat al jaren heel goed gaat. Noem mij een tweede vereniging in het land met een eigen toneelclub die vijf, zes avonden voor een vol huis speelt’, zegt een trotse voorzitter Benny Miggels. Wensen zijn er ook. Zo wil VV Staphorst al jaren een kunstgrasveld.

Feest dus en wel met een bijzondere gast: een koe. De vierbenige dame was ingevlogen om het koe schijten vorm te geven. De vereniging had een veld in duizend vakjes verdeeld, met de computer. Aan Bertha de taak om te schijten. De plek van de nederdalende flats correspondeerde met een vakje en op dat vakje was een lot verkocht. Duizend vakjes, duizend loten.

Er was één probleem: Bertha weigerde haar achterste te laten spreken. De vlaai bleef uit. Lopen, dralen, de heren rookten zware shag langs de kant, het mocht niet baten. Voorzitter Benny Miggels ging persoonlijk aan de kuier met het rund. Geen stront. Ten langen leste werd er geloot. Ferdi ter Avest won een boxspring.

VV Staphorst, met nu 740 leden, drie damesteams en een hele schare fans en vrienden, is opgericht in 1959. Op vrijdag 4 oktober was er al een reünie en een feestdag. De derby tegen Genemuiden werd voor het feest van zaterdag speciaal verzet.

Na de schijtdeceptie startte de feestavond met dj Roelof en de Euro’s. De hele voetbalfamilie feestte tot middernacht door. “Dit kan alleen bij VV Staphorst.”