Mogen huisdieren afscheid nemen in Isala?

Meppel - De band die mensen met hun huisdier hebben is vaak sterk. Daarom kan een afscheid heel waardevol zijn. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft deze maand een hond toegelaten in het ziekenhuis, zodat deze afscheid kon nemen van zijn stervende baasje. Een bijzondere gebeurtenis. Zou dit ook bij het Isala Diaconessenhuis in Meppel mogen?

„In principe laten wij geen huisdieren toe”, laat een woordvoerder van Isala weten. „In speciale gevallen is er echter altijd wel wat te overleggen.” Voor hulphonden ligt het wel iets anders. „Deze zijn daar omdat de patiënt afhankelijk is van de hulphond en mogen daarom wel naar binnen.” De hulphond moet wel altijd aangelijnd zijn en herkenbaar zijn als hulphond, bijvoorbeeld door een dekje met logo van de hulphond-organisatie.

In speciale gevallen mogen dieren als honden, katten, konijnen en cavia’s bij het baasje komen. „Er zijn geen klachten binnengekomen van patiënten omdat zij hun huisdier niet bij zich mochten hebben in het ziekenhuis. Maar we kunnen in overleg dus wel een uitzondering maken als de patiënt bijvoorbeeld lange tijd in het ziekenhuis verblijft of stervende is en zijn of haar huisdier graag wil zien.”

Gevaarlijk

Huisdieren kunnen gevaarlijk zijn voor de patiënten in ziekenhuizen door de bacteriën die ze bij zich dragen. Deze zijn namelijk resistent tegen antibiotica en vormen zo een groot gevaar voor de gezondheid van mensen. Sowieso honden kunnen de ziekenhuisbacteriën dus overdragen van de ene naar de andere patiënt.

De ziekenhuisbacteriën heten officieel BRMO (Bijzonder Resistent Micro-organisme). Deze zijn bestand tegen de meest gangbare antibiotica en zijn daardoor moeilijk te behandelen. Als een huisdier zo’n BRMO mee het ziekenhuis in neemt en een patiënt besmet, die nog vatbaarder is voor zulk soort bacteriën, heeft het ziekenhuis er een behoorlijke kluif aan om de patiënt weer te genezen, aangezien antibiotica dan niet werkt.