CTP Veldzicht ziet geschikte locatie voor nieuwe doelgroep

Balkbrug Tijdens de informatieavonden in juli toonde Veldzicht vier locaties waar de nieuwe doelgroep, ongedocumenteerde vreemdelingen die buiten de poort opgevangen worden, gehuisvest zouden moeten worden.

Na uitgebreid onderzoek blijkt het grasveld ten westen van Huize Erica, pal gelegen tegen de hekken van de kliniek, de beste locatie te zijn. Veldzicht heeft de locatie en de melding dat de volgende stappen in werking worden gezet doorgegeven aan de vertegenwoordigers van de Plaatselijke Belangen uit Balkbrug, Vinkenbuurt en Witharen.

De reacties waren volgens Hans-Reinder Menkveld ‘overwegend positief’. Veel mensen hadden gedacht dat de nieuwe doelgroep ten zuiden van de Essenlaan gehuisvest zou worden. „We hebben gekeken naar veiligheid, bereikbaarheid, maar ook naar het landschap en de bestaande (ondergrondse) infrastructuur”, vertelt René Tingen, belast met de huisvesting en locatie. „De beoogde locatie naast Huize Erica scoort beduidend beter dan de andere opties.”

Lang traject

Nu de locatie gekozen is, kan Veldzicht stappen gaan maken om de uitbreiding te realiseren. Na de interne goedkeuring van de plannen moet er een ontwerp gemaakt worden. Uitgangspunt hierbij is dat de units niet gestapeld worden. „Dit vanwege het landelijke karakter van de omgeving”, legt Tingen uit.

Waarschijnlijk komt er een grote U met naast de twintig units ook gemeenschappelijke ruimten en mogelijk een multisportveldje. Het is mogelijk dat er voor de achtertuin van de woningen aan de Essenlaan nog een hek geplaatst wordt, maar dat moet dan gezien worden als de schuttingen die in woonwijken voor komen.

Na aanbesteding, uitwerking van het definitieve plan, etc. moet er een aanvraag omgevingswijziging ingediend worden bij de gemeente Hardenberg. Tingen verwacht dat dit niet eerder dan juli 2020 zal plaatsvinden. „Tellen we daar de realisatie van het plan bij op dan komen de eerste bewoners niet voor medio 2021.”

Huisregels

Veldzicht is er trots op dat de kliniek door het Ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd is om de tijdelijke opvang (de aanvraag spreekt over een periode van vijf jaar) te verzorgen. Nee zeggen tegen het verzoek is volgens Menkveld niet aan de orde. „Het is eerder een ja, maar dan wel onder onze voorwaarden en wensen.”

Menkveld erkent dat Veldzicht de afgelopen jaren wat minder aandacht heeft besteed aan de communicatie richting het dorp. „Dat werd deze zomer wel duidelijk tijdens de twee informatieavonden. We hebben ervan geleerd want we vinden de samenwerking met Balkbrug erg belangrijk. Veel families hebben leden die op Veldzicht werken of gewerkt hebben, de binding is altijd sterk geweest.”

Om Veldzicht weer meer zichtbaar te maken, wordt gewerkt aan de terugkeer van de klussendienst. Ook de Meldlijn voor klachten over patiënten van Veldzicht wordt gebruikt. Tot en met oktober zijn er zes klachten binnengekomen. „Eentje betrof geen patiënt van ons”, zegt Hans-Reinder, „maar we hebben liever dat die klachten toch gemeld worden. Wij kunnen er naar onze patiënten voordeel mee doen en de regels strakker hanteren.”

Ook aan de toekomstige bewoners worden eisen en huisregels gesteld. „De dorpsbewoners hoeven niet bang te zijn dat de nieuwe patiënten allemaal wat rondscharrelen en geen verplichtingen hebben. Sowieso heeft men al het hele traject doorlopen van behandeling binnen Veldzicht, tijdelijk verblijf bij De Beuk, voordat men in een van de woonunits van de Beschermde Woonvoorziening Veldzicht (BWV) kan komen.”