Agnieten College Nieuwleusen start met Talentenbrigade

Nieuwleusen De directeuren en coördinatoren van Saam Welzijn en Agnieten College-Talentenbrigade tekenen woensdagmorgen 4 december een samenwerkingsovereenkomst. Daarin spreken ze af om gezamenlijk eigenaar te worden van de Talentenbrigade.

Het Agnieten College in Nieuwleusen, is in november gestart met de Talentenbrigade. Deelnemende leerlingen kunnen in de Keuzewerktijd op woensdag kiezen voor een activiteit, passend bij hun eigen belangstelling en talent, die ze zelf vorm geven, organiseren en presenteren. Zo was de eerste groep op 28 november in de middag actief op de Zorgboerderij Ruitenveen.

Vanwege het feit dat deze leerlingen geen kampioenen zijn in stilzitten, en vooral praktisch ingesteld zijn, is er gekozen voor deze vorm met een Talentenbrigade. Op allerlei gebied gaan de leerlingen aan de slag met de eigen talenten en met wat zij leuk vinden. Dat kan met zorg, sport, computergames, techniek, muziek, dans en kunst te maken hebben.

„Elk kind moet de kans krijgen om zich maximaal te ontwikkelen, indien nodig met een aangepast programma op school.” schreven minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs, en minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onlangs aan de Tweede Kamer.

Het dans, muziek en dramalokaal 1.18 is het Talentenkwartier, de thuisbasis van de talenten. Daarbuiten zullen ze ook in de Spil en in de gemeenschap van Nieuwleusen en Dalfsen, hun talenten presenteren.

Zo is er een groep die een Dance Battle organiseert in Dalfsen, waarvoor ze in overleg zijn met de Trefkoele. Een andere groep organiseert een Fortnite Gathering of een Fortnite toernooi in Dalfsen.

Twee andere groepen willen oudere mensen, en mensen met een kwetsbaarheid, een mooie middag bezorgen. Dat doen ze door een High Tea aan te bieden, en door een activiteitenmiddag te organiseren op de Zorgboerderij in Ruitenveen.

Een andere groep organiseert een modeshow in de Spil. Tenslotte zijn er groepen die zich vooral richten op sport. Zij organiseren een sportcircuit-toernooi en bieden lessen op de skateboard aan.

Het Agnieten College wil met deze toch wel bijzondere vorm van onderwijs meer aansluiten bij de meer praktisch ingestelde leerlingen. Zo kunnen de leerlingen tussen 12 en 14 jaar op een heel breed gebied, binnen en buiten de school, hun talenten ontwikkelen. Na de eerste ervaringen met de Talentenbrigade, blijkt dat leerlingen heel veel energie krijgen, enthousiast worden en gelijk aan de slag gaan.